• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPCI STANOVA NA KREDIT SADA NEMAJU ŠANSE! Keš ima prednost, dobri stanovi se otimaju ispred nosa, evo ko ih dobija!

Autor Aleksandra Vasić

Većina stanova u Srbiji kupuje se za gotovinu, dok kupci sa kreditima često "izvise" za dobre ponude.

 Ko kupuje stanove za keš u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Instagram/Screenshot/chloentolmie/Printscreen/maisfutebol.iol.pt

Podatak da se 84 odsto nekretnina u Srbiji kupuje za keš, dok mali procenat kupaca uzima stambeni kredit, iznenadio je mnoge. Budući da su cene kvadrata drastično skočile i da je prosečna plata prema zvaničnim podacima oko 510 evra, mnogima je nejasno odatkle toliko drastičan porast kupovine nekretna u gotovini. 

Osim toga, čitaoci MONDA tvrde da prilikom potražnje stanova često budu odbijeni od strane agencija za nekretnine, pod izgovorom da "kupci za keš imaju prednost" i da će "teško naći povoljnu nekretninu, ako kupuju na kredit". 

Da li kupci sa kešom zaista imaju prednost pri kupovini stana, odakle sve više kupaca koji sve plaćaju gotovinom i da li se u pojedinim slučajevima zapravo radi o pranju novca, razgovarali smo za stručnjacima za porez i nekretnine. 

Možda će vas zanimati

ŠTA SA NAMA KOJI NEMAMO TOLIKI NOVAC ODJEDNOM?

Ilija Kostić iz Beograda kaže da već mesecima pokušava da pronađe nekretninu koju bi kupio, ali da mu to ne polazi za rukom. 

"Kada sam se javljao na oglase i razgovarao sa agentima za nekretnine, rečeno mi je da me drugi kupac pretekao, iako sam zvao vrlo brzo nakon što je oglas za prodaju stana izašao. Onda mi je jedan od agenata za nekretnine objasnio da, pošto kupujem na kredit, nemam prednost, jer mnogi žele da kupe taj isti stan za keš. Rekao mi je da nemam šanse, jer je konkurencija ogromna i da se traže kupci sa kešom. Mislim da to nije u redu, jer plaćamo istu cenu za taj stan, a oni nas preduhitre i uzmu kvalitetne i povoljne stanove ispred nosa. Šta ostaje nama koji nemamo u cugu da damo 80.000 evra u kešu?", kaže Ilija Kostić. 

VLASNICI SE PLAŠE DA ĆETE BITI ODBIJENI U BANCI

Vinko Čajević iz agencije za promet nekretnina Stanovink Plus d.o.o. kaže za MONDO da većina kupaca u firmi kupuje stanove za kredit, a ne za keš. 

"Više od 70 odsto kupaca su kreditni kupci, naročito kada se radi o stanovima koji koštaju više od 100.000 evra. To je takođe i iskustvo naših kolega. Većina vlasnika stanova ne pravi razliku među kupcima, ali dešava se da kupci za keš budu povlašćeni. Naime, dešavalo se da kupac plati kaparu i dogovori se oko kupovine, ali da mu nakon toga kredit ne bude odobren. Nakon toga nastaje problem i vlasnici stanova se plaše takvih komplikacija, pa zato traže kupce sa kešom. Ipak, moram da kažem da se za 10 godina nije desilo da nekome kredit ne bude odobren i da su to retke situacije", kaže za MONDO Vinko Čajević. 

KEŠ TRAŽI KOME JE HITNO

Još jedan od razlog što pojedini vlasnici stanova daju prednost kupcima sa kešom, taj što je procedura kupovine na taj način lakša i jednostavnija, nego kada je uzimanje stambenih kredita u pitanju. 

"Vlasnici smatraju da je brže, lakše i jednostavnije da stanove prodaju za keš. Tu nema uplitanja banke i čekanja na predugovor od 20 ili mesec dana. Kome je hitno da proda stan i uzme novac, on traži kupce sa kešom. Ipak, prednost kupaca sa kreditom jeste to što mogu da plate više nego što su planirali i da daju 75.000 umesto planiranih 70.000 za stan, što kod kupaca kešom najčešće nije slučaj", kaže za MONDO advokat Neven Brkić iz agencije za promet nekretnina Stanovink Plus d.o.o.

ODAKLE TOLIKO KUPACA ZA KEŠ?

Prema rečima agenata za nekretnine, postoji više razloga zbog kojih se u statistici beleži da je kupovina stanova obavljena za keš. 

"Sve više ljudi odlučuje da ne drži novac u banci i da svoju štednju uloži u nekretnine, što je razlog za povećan broj kupaca za keš.  Ima i onih koji sada odlučuju da prodaju svoje stanove i uz doplatu kupe druge. Na primer, nasleđena nekretnina se prodaje i uz dodavanje novca, kupuje se druga. To se u statistici beleži kao kupovina kešom, zato što nema stambenog kredita. Osim toga, prema iskustvu moje firme, oko 90 odsto novca kojim se kupuju stanovi u Srbiji je iz nekih pozajmica", kaže za MONDO Miloš Todorović, agent za nekretnine. 

DA LI JE SVE LEGALNO?

To što je stan kupljen za gotovinu ne znači da se radi o transakcijama koje nisu dozvoljene, iako mnogi sumnjaju da se u određenom procentu radi baš o tome. 

"Moguće da je jedan od razloga to što su bankarski krediti skupi i otežani uslovi za dobijanje kredita. To što neko kupuje stan za keš, ne znači da je u u pitanju nelegalna kupovina i da transakcija nije obavljena preko banke. Sa druge strane, u nekom procentu postoji sumnja da se iza masovne kupovine stanova za gotovoinu kriju pranje novca i nelegalne transakcije",  kaže za MONDO agent za nekretnine. 

SUMNJIVO POREKLO

Svaka kupovina stana kešom, da bi bila legalna, takođe mora da ide sa računa na račun, kaže za MONDO poreski stručnjak Milan Vidić. 

"Zakon o sprečavanju pranja novca predviđa da se gotov novac u ovim transakcijama može koristiti do visine od 10.000 evra, a preko tog iznosa je obavezno plaćanje nepokretnosti putem bankarske transakcije. Moguće je da se sve radi zakonito, ali moguće je da je u pitanju pranje novca. NIjednu opciju ne treba isključiti, jer moguće je da ima slučajeva i kojima je poreklo novca teško dokazivo", kaže poreski stručnjak. 

Neki tvrde da je potrebno da poreznici ispitaju šta se ustvari dešava, kao i da se utvrdi poreklo para kupaca.

"Od početka godine prodato je više od 31.000 stanova za keš i teško da bi se sada moglo očekivati da država pokrene isto toliko postupaka provere protiv svih tih kupaca. Ostaje otvoreno pitanje, odakle toliko para na tržištu, da li postoje tragovi na računima, da li neko samo donese 100.000 evra i preda vlasniku? Inače, sektor građevine oduvek je delatnost sa visokim rizikom od pranja novca, koja se nalazi u crvenoj zoni svuda u svetu", kaže on. 

Pročitajte još

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haha

Zatucani za zatvorskim životom (tako ja vidim grad i stan) idi na selo kupi kuću posadi u bašti sve i svašta i živi zdravo poz

Nele

Na keš ili kredit nebitno.Kupovina stanova je ludost.Uskoro neće vredeti ništa.Realno betonska kutija preko noći može izgubiti vrednost 100%,jer sistem u kome živimo diriguje cenu koji se lako može srušiti.

Ivke

@Nele upitanju je pranje para, koga zanima cena

special image