• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU PROIZVODI ZA KOJE NAS "DERU" U SRBIJI: Evo koliko koštaju u regionu i koliko plaćamo više!

Autor Aleksandra Vasić

Firmirana garderoba i kozmetika samo su neke od stvari koje plaćamo više nego što je to slučaj u Crnoj Gori ili Nemačkoj.

 Razlike u ceni u Srbiji i drugim državama Izvor: Shutterstock/Emilio100/Iakov Filimonov/SiljeAO/Fangfy

Nedavno se u Srbiji pokrenuo "rat" na Tviteru oko razlike u cenama u Srbiji i regionu.

Prema mišljenju kupaca, pojedini kozmetički proizvodi, garderoba i hrana u Srbiji su skuplji od 50, do neverovatnih 9.000 dinara, u odnosu na zemlje u regionu. 

Ekipa MONDA uspela je da proveri kakve su cene proizvoda u okolnim i drugim državama i da li su zaista firmirana garderoba, patike, suhomesnati proizvodi, paste za zube, gazirana pića, dezodoransi i sirevi u velikom procenutu jeftniji nego kod nas. 

Možda će vas zanimati

ŠTA JE SVE SKUPLJE U SRBIJI? 

U Nemačkoj su cene određenih sredstava za higijenu neuporedivo niže nego u Srbiji, kaže za MONDO Ivan B. koji radi u ovoj zemlji. 

"Dezodorans 'Nivea' košta oko 1,45 evra u našim marketima. Taj isti dezodorans košta 395 dinara, a kada je na akciji, 279 dinara. Osim toga, na tim dezodoransima i drugoj kozmetici ovde stoje originalne etikete proizvođača iz Zapadne Evrope, a kod nas su to su najčešće rumunske ili bugarske deklaracije. Generalno, u Nemačkoj su cene 30 odsto niže kada se radi o sredstavima za ličnu higijenu, iako je ovde prosečna plata veća", kaže naš sagovonik. 

SKUPLJI DEZODORANSI, KUPKE, "DOMESTOS"...

Osim u Nemačkoj, cene pojedinih proizvoda niže su i u Crnoj Gori, i to između 25 i 30 odsto. 

"Dezodoransi kod nas koštaju od 150 do čak 500 dinara, a tamo su cene, posebno za veća pakovanja, mnogo jeftinije. Najjeftiniji gelovi za tuširanje od 200 mililitara kod nas koštaju najmanje 190, 200 dinara, dok su u Crnoj Gori isti gelovi oko 1,20 evra za veliko pakovanje od 250 mililitara. Higijenski ulošci kod nas koštaju bar 200 dinara za malo pakovanje, dok je ovde duplo pakovanje oko 270 u evrima. 'Domestos' je skuplji kod nas gde košta 195 dinara, a tamo je za 70 dinara jeftiniji", kaže Mirjana Panić, koja se nedavno vratila iz Crne Gore. 

ČOKOLADA U SRBIJI 180 DINARA, U NEMAČKOJ 0,80 CENTI

Kao što je nedavno objavljeno na tviteru, pakovanje "cipiripi" krema kod nas je više od 300 dinara, dok je u Crnoj Gori i skoro duplo manje, odnosno košta evro i po, potvrđuje naš sagovornik. 

"Sve što je strano u Srbiji je skupo i smatra se luksuzom. Čokolada "Šogoten" u Srbiji košta od 130 do 180 dinara, dok je Nemačkoj cena 95, kada se preračuna u dinare. Skuplji su neki uvozni grčki sirevi i mlečni proizvodi.  Suhomesnati proizvodi za koje su kod nas paprene cene, kao što je pečenica ili pršuta, tamo su mnogo jeftiniji", kaže Ivan B. 

Takođe, garderoba pojedinih evropskih modnih lanaca, kao i poznatih svetskih marki, u Srbiji je zbog visokih marži znatno skuplja nego u bogatijim državama. 

"U radnji istog brenda, u Srbiji plaćam 12.500 hiljada, dok u Nemačkoj sve to isto košta 7.600 dinara. To je velika razlika, naročito za naše uslove. Na primer, košulja košta 2.600 dinara, dok je ta ista košulja u Srbiji 5.500. Farmerke su 3.800, a kod nas 8.100. Cipele i patike plaćamo 12.000 dinara, a tamo sam iste našao za 25 evra. Ima i garderobe za koju je cena ista u Nemačkoj i Srbiji, ali uglavnom su kod nas poznati brendovi skuplji", kaže Ivan B. 

ZAŠTO JE TAKO?

Prema rečima ekonomskog stručnjaka Gorana Terzića, cene na svim tržištima, uključujući i inostrana, formiraju se na osnovu konkurentskih cena.

"Na slobodnom tržištu trgovci mogu da podižu cene dok god procenjuju da im se to isplati, odnosno dok ima onih koji će to da pazare. Svaki distributer se bori za poziciju proizvoda i u skladu sa tim smanjuje i povećava cenu, da bi proizvod bio konkurentniji. Trgovačke marže su veoma velike u našoj zemlji, jer nema konkurencije. Zato trgovci i uvoznici koji zastupaju razne brendove zaračunavaju marže od 200 i 300 u Srbiji. U drugim zemljama nije tako, zbog jakog uvozničkog lobija i generalnih zastupnika i trgovaca. Poznato je da za određene proizvode, koje smatraju luksuznim, provizija ide i do 100 odsto. U Crnoj Gori je stopa PDV viša, a proizvodi su jeftiniji, dok je u Srbiji za procenat niža, a proizvodi skuplji.", kaže za MONDO Goran Terzić.

Možda će vas zanimati

Komentari 60

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vitez Ni

Znaci lazu nas kada na tv-u pricaju da smo ekonomska sila i da zivimo super ? :)

Sonja

Kasice i oprema za bebe su ovde dosta skuplje nego u BRD. Pelene nisu povoljnije a losijeg su kvaliteta nego u zapadnim zemljama. Drze cene jer znaju da to mora da se kupi. Jedna od najsiromasnijih zemalja smo u Evropi ali hrana, garderoba i igracke su medju najskupljim. Nema logike.

Serbia forever

Neko nas pljačka, a mi ne znamo ko!?

special image