• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOĆE REKORDNO POSKUPELO U SRBIJI! Kruške i breskve samo što ne kupujemo na komad, a evo koliko će koštati JABUKE

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zbog slabijeg roda voće skuplje za 80 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovo vide i kupci u radnjama gde se sezonsko voće sve češće kupuje na komad.

 Poskupelo voće u Srbiji Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Cene poljoprivrednih proizvoda i one u ribarstvu u julu ove godine, u odnosu na isti mesec 2020. povećane su za 30,7 odsto, pokazuje najnoviji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku.

Rekorder u rastu cena, po statistici, jeste voće koje je u odnosu na isti mesec prošle godine skuplje za 84,2 odsto. Ovo jasno vide i kupci u Srbiji po cenovnicima u radnjama gde se sezonsko voće, kako kažu trgovci, sve češće kupuje na komad.

Razlog za ovako visoke cene je smanjena proizvodnja u Evropi i svetu, dok je Srbija imala pad prinosa zbog izrazite suše u jednom periodu, kaže profesor Zoran Keserović, stručnjak za voćarstvo.

Možda će vas zanimati

Ovaj trend, dodaje, nije zabeležen kod svih voćnih vrsta. Recimo, kod jagoda je cena bila niža, trešnje su u otkupu bile i do 50 odsto jeftinije. Kako ističe, borovnica, malina i kupina su doživele cenovni procvat, tu je bio rekordan rast, a skuplje su i breskve zbog poremećaja na tržištu. Skočila je i cena kruške zbog loših vremenskih uslova u vreme oprašivanja.

"Krenula je berba jabuke gala, na veliko se prodaje za oko 40 evrocenti i to je dobra cena. Ali za zlatni delišes, koji tek dolazi, nudi se od 20 do 22 evrocenta, što je izuzetno niska cena jer je u Italiji ostalo dosta te sorte jabuke od prošle sezone. Očekuje se rast proizvodnje od oko 10 odsto u EU ali i rekordan rod jabuke u Srbiji. Plašim se ipak da će biti problema s plasmanom i cenom tog voća" ističe sagovornik.

Na pitanje do kada će potrošači skupo plaćati voće, on odgovara da je problem u tome što dok ono stigne do njih "prođe nekoliko ruku, a svi očekuju zaradu".

"Tako realno imamo hiperprodukciju jabuke a to se u radnjama ne vidi. Same zadruge bi trebalo da imaju svoja prodajna mesta, da naše voće ima prednost u odnosu na uvozno", kaže Keserović.

Možda će vas zanimati

Dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku kaže da su vremenski uslovi učinili svoje i da postoji deficit gotovo svih voćnih vrsta. Kada je reč o voću koje dolazi sa strane, razlog je i ogroman rast cena transporta zbog pandemije.

"Poslednje informacije pokazuju da jagodastog voća nema gotovo nigde u svetu. Svi su podbacili u proizvodnji",  ističe jedan od najvećih domaćih stručnjaka za voćarstvo. Podseća da je samo malina u ovoj sezoni koštala gotovo dvostruko više nego u 2020. dok je kupina sa 40 ili 50 dinara, po kilogramu, sada u otkupu dostigla cenu od 310 do 330 dinara. To se, međutim, ne može reći i za aroniju koja je ove godine ponovo izuzetno jeftina u otkupu zbog čega proizvođači odustaju od proizvodnje, kaže on.

"Aroniju su pre nekoliko godina potencirali trgovci i proizvođači sadnog materijala. Ali ona u svetu ima ravnu krivu tražnje. Koristila se u najvećem broju slučajeva kao podloga i bojadiser za sokove, ali postoje druge biljne vrste koje su jeftinije i više se koriste, tako da se aronija ne traži, a proizvođači imaju sve manje interesa da je gaje", objasnio je Leposavić.

(MONDO/Politika)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banat

Prijatelji moji s drustvenih mreza.Suncokret je dobro rodio a cena ulja preko 2oo dinara,mast 25o din.secet 1oo dinara.Ako je sve to dobro rodilo u Banatu zasto tolike cene.Mi smo najskuplji sa cenama u regionu.Citao sam skoro da su ubili preko 25oo svinja,kao zarazeni,nije istina.A narod ne moze bez mesa,bar jedno parce za decu.U Banatu skoro da i nema svinja,Nista mi nije jasno.

kv

Aman ljudi nasa je zemlja bogata.Imamo toliko da izvozimo a ne da uvozimo.Imamo i voce i povce i meso.Sto da se ide u Madjarsku za paket kobasica.Iskreno u moje vreme je postojao stocni fond,farme,nadodnjavanja,sad od toga nema nista.A seljak se muci da proda svoju robu.Imamo i kukuruz i psenicu,i lepe izvore pijace vode.ali sta vredi kad sve uvozimo.

Elmin

Sta je tonza ekonomskog tigra,to tigar pojede za sekund. Izjavise da smo 3 ekonomija evrope,uzivajte sad

special image