• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA PROMENA U OZNAKAMA BELE TEHNIKE! Troše vam TREĆINU struje u kući, od sada će se na njima nalaziti ovi simboli!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nove oznake energetske efikasnosti kućnih aparata u Srbiji - znate li šta znače pahuljica i flašica?

 Bela tehnika nove oznake energetske efikasnosti Izvor: RTS/screenshot

Uštedu struje u domaćinstvima donose i energetski efikasni uređaji. Novo energetsko obeležavanje kućnih aparata počelo je od marta u Evropskoj uniji, a od septembra i kod nas. Skala energetskih razreda sa deset smanjena je na sedam - "od A do G". Neke oznake su ukinute, neke dodate, a cilj je smanjenje računa za struju i emisije ugljen-dioksida.

Dosadašnje oznake energtskih razreda A+, A++, A+++ su ukinute. Skala sada kreće od "A" - oznake najefikasnijeg aparata zelene boje, do najniže crvene "G" energetske klase.

Primera radi, na novim nalepnicama može se naći i slika "flaše i pahuljice", to označava zapreminu frižidera ili zamrzivača ili slika zvučnika - znaka za buku koju emituje aparat.

Možda će vas zanimati

"Više nije u opticaji samo energetska efikasnost sada su i podaci koji se odnose korišćenje resursa - potrošnja vode, nivo buke, zapremina, centrifugiranje. I ono što je najbitnije na novim oznakama se nalaze QR kodovi gde mi možemo da pristupimo podacima koji su dostupni, a koju su interesantni za nas kupce", kaže Mirko Đapić, vođa projekta EU za energetsku efikasnost i eko dizajn prizvoda.

Uštede su značajne jer električni aparati odnose trećinu ukupne potrošnje energije u domaćinstvima. Nadležni tvrde da izmenu oznaka prati pooštrena kontrola i proizvođača i prodavnica.

"Tržišni inspektor kada vrši nadzor pogleda kako je označen jedan proizvod i usaglasi sa tim da li su tehnički propisi za tu vrstu uređaja adekvatni i da li se on može naći na tržitu. U slučaju da nisu, prodavac, dobavljač mora da povuče proizvod", kaže Milan Macura, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Uređaji koji stižu sa tržišta Evropske unije već su usaglašeni s novim ekološkim i energetskim propisima.

"Obaveza je svakog proizvođača da za svaki isporučeni proizvod isporuči i nalepnicu", rekao je Mirko Đapić.

Milan Macura napominje da je mogućnost za imlementaciju od 8 do 18 meseci, kako bi svaki proizvođač, distributer imao vremena da svoj proizvod uskladi sa propisima. Analiza je pokazala da recimo mašina za pranje veša klase A, proizvedena pre deceniju, sada uopšte ne bi smela da se nađe na tržištu zato što njena potrošnja struje prelazi danas dozvoljene gornje granice.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image