• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENA POLOVNJAKA U SRBIJI LETI U NEBO: Za godinu dana poskupeli i po nekoliko hiljada evra, a to nije kraj

Autor Tamara Jovanović

Novi modeli automobila poskupeli su u odnosu na prethodne dve godine, što je dovelo i do skoka cene polovnih vozila.

 Poskupljenje polovnih automobila u Srbiji Izvor: Printscreen/RTS

Novi automobili su poskupeli su od 20 do 60 odsto, što je poguralo i skok cena polovnjaka, koji koštaju od 300 do nekoliko hiljada evra više nego prošle godine, i taj trend će se nastaviti.

Cene novih i polovnih automobila i dalje rastu. Ta uzlazna linija će se zaustaviti kada se reši poremećaj na tržištu, jer postoji ogromna potražnja, a nedovoljno vozila. Očekuje se da bi do normalizacije moglo da dođe u drugoj polovini sledeće godine.

Možda će vas zanimati

Petar Živković iz Asocijacije automobilskih novinara Srbije ističe da ni tada cena vozila neće padati, već će se na tom nivou stabilizovati. On objašnjava da osim globalne nestašice čipova i poremećenih nabavnih tokova, na poskupljenje automobila utiče više faktora.

Povećanje cena novih automobila, kako ističe, prate polovnjaci. On navodi primer da korišćeni "nisan kaškai" koji je koštao od 7.000 do 8.000 evra, sada ne može da se kupi ispod 10.000 do 11.000, jer novi u početnom paketu ima cenu od 23.000 evra. A, tako je sa svim vozilima.

"Na poskupljenje polovnjaka dodatno utiče i situacija na nemačkom tržištu. Oni su uveli strože propise za korišćene automobile, nova osiguranja za promet i garancije, i tamo su dileri zbog toga podigli cene za nekoliko stotina evra", ističe Živković.

On navodi da se polovnjaci u Srbiji brzo prodaju, iako su poskupeli. Očekuje se da će do kraja godine biti kupljeno više od 100.000 korišćenih vozila, što je blizu nivoa njihove uobičajene godišnje prodaje, koja se kod nas kreće od 110.000 do 120.000.

ODMAH POČELE ISPORUKE

Višemesečnom čekanju na isporuku kupljenog automobila nazire se kraj. Kako ističe Petar Živković iz Asocijacije automobilskih novinara Srbije, više proizvođača već ima vozilana lageru i isporučuju ih odmah, a to je pre 20 dana bilo nezamislivo. Kako kaže, i dalje ima čekanja po nekoliko meseci, ali da se svi trude da zadovolje potražnju.

Povodom problema u snabdevanju, dikrektor "Tojote Srbija", Robert Lukić procenjuje da će čitava auto-branša početi da se oporavlja u drugoj polovini sledeće godine, a da će se tada normalizovati i tržište novih i polovnih automobila.

(MONDO/Novosti)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image