• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POLOVNJACI STARIJI OD DECENIJE DOMINIRAJU SRPSKIM PUTEVIMA: Zašto je to tako i kada će Srbija da obnovi "vozni park"?

Autor Veljko Petranović

I pored izmena propisa, povoljnijih uslova kreditiranja, povećanja plata, kao i veće ponude novih vozila, građani koji žele da promene automobil i dalje se u najvećem broju slučajeva odlučuju za kupovinu četvorotočkaša starijih od jedne decenije.

 Prosečan sprski auto stariji od 10 godina Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Najava vezana za nova pravila na tehničkom pregledu i merenje izduvnih gasova izazvala je haos kod vlasnika četvorotočkaša. Odluka je odložena, tako da je rok važenja za polovne automobile, pre svega dizelaše, sada jul 2023. Izvesno je da se do tada na srpskim putevima neće značajno uvećati broj novih automobila koji ispunjavaju važeće ekološke standarde.

Vozila na srpskim putevima u proseku imaju 17 godina, tako da je strah od pooštravanja kontrola na tehničkim pregledima razuman.

Možda će vas zanimati

Ideja je da se na domaćim putevima nađu novija vozila koja će ispunjavati ekološke standarde. Veliki deo vozača koji kupuje polovne automobile kažu da se na to odlučuju zbog cene. A u poslednje vreme cena polovnih automobila skače. Razlog tome je nedostatak novih vozila čija je proizvodnja usporena zbog nedostatak delova koji dolaze sa Dalekog istoka.

Analitičar Dušan Cincar za RTS objašnjava da su vozila ranije bivala isporučena za mesec-dva, a da je sada proizvodnja pomerena za sedam-osam meseci.

"Samim tim, čim nema novih automobila raste cena polovnih automobila u celoj Evropi. Kao sistem spojenih sudova i kod nas je porasla cena u poslednjih godinu dana za deset do dvadeset odsto", navodi Cincar.

Pad interesovanja za kupovinu automobila uslovljen je lošom finansijskom situacijom građana, na koju je uticala i pandemija.

Ponuda na auto-placevima je velika, a prosečna starost vozila oko deset godina. Vozila, korišćena do pet godina prodaju i zastupnici.

"Kako koja promena ima efekta na tržište automobila, tako se vidi i na našem sajtu. Kada ja kao fizičko lice prodajem svoj automobil negde mi je ideja da kupim noviji automobil", kaže Romana Ranković sa sajta za prodaju polovnih automobila.

Dušan Cincar ukazuje da su ljudi su željni novih automobila, ali ne mogu to sebi da priušte, pa samim tim gledaju da priušte sebi ono što mogu, a to su polovni automobili.

Svetski trendovi, bez obzira na to da li se kupuju novi ili korišćeni automobili, menjaju i sliku na srpskim putevima.

"Klijenti, koji su ranije kupovali manja vozila, sada opredeljuju više za SUV modele, čak polako naziremo neke upite vezano za električna vozila", kaže Vuk Malović iz jednog od većih ovlašćenih uvoznika automobila u zemlji.

Bez obzira na izmene propisa, na povoljnije uslove kreditiranja, povećanje plata, kao i veću ponudu novih vozila, građani koji žele da promene automobil i dalje se najčešće odlučuju za kupovinu četvorotočkaša starijih od deset godina.ž

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lopovi

Bolje da uzmete kredit u svajcarcima i bivsoj da placate alimentaciju nego da uzmete auto i placate sve ove deracke namete.

Realno

Kad bude minimalac u Srbiji 1000€, onda će verovatno na ulici biti samo auta do 5 godina stara,a do tada budite srećni što ne ide se zaredom,mada i održavanje konja je skupo! Četvoročlana porodica koja ne prihoduje danas 2000€ (mali procenat) je teška sirotinja ako se uzme u obzir da je 2021 godina. Stan (renta ili kredit) Računi Hrana + hemija Auto (kredit),servisi, gorivo Školovanje dece Usavršavanje roditelja nakon srednje ili fakulteta Hobi za roditelje Kursevi,školice, sport za decu Svečanosti Restoran-izlazci 1 mesečno Garderoba Zimovanje Letovanje .....nije ovo nikakav luksuz u 21 veku,a za sve to vam treba pomenuta cifra,tj. 2 roditelja po 1000€ platu (minimalnu). Kad bude tako,narod će biti daleko normalniji,psihički pre svega.

ускее1512

Купиш нова кола, возиш годину дана, пређеш неких 20так хиљада км и мораш да платиш 6500 динара технички преглед!? Па то само код нас има

special image