• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI NAS ČEKA NOVO POSKUPLJENJE HRANE? Evo šta je izazvalo SKOK cena na globalnom nivou, Srbija će ga TEŠKO izbeći

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poskupljenje hrane je moguće kažu analitičari, litar ulja već košta više od 200 dinara!

 Poskupljenje hrane u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu saopštila je u septembru da je hrana poskupela za godinu dana oko 32 odsto - što zbog kovida, veće tražnje, skupljeg prevoza. Sa žetvom na berzama je došlo do rasta cena žita, a to se već preliva na cenu gotovih proizvoda. Litar ulja ovih dana košta više od 200 dinara.

Suncokret je ove godine zasejan na 220 hiljada hektara, a zbog suše prinos je oko 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Setva je ove jeseni bila skuplja za petinu. Sve to, kažu upućeni gura cene i u maloprodaji.

"Narodu je uvek skupo i biće mu uvek skupo, međutim cena suncokreta seljacima je prošle godine bila 38 dinara a sad je, danas je evo izveštaj iz berze prodata je za 65 i 45 dinara po kilogramu suncokreta. Prema tome mora ulje da poskupi. Ono će poskupljivati sve dok narod bude imao pare da plaća", kaže Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporot sela.

Možda će vas zanimati

Agroekonomski analitičar Vojislav Stanković kaže da poskupljenje nije opravdano i da je to psihogeni faktor i tu mešetare sami trgovci da pokriju one gubitke lokdauna i pandemije koja evo i sad na žalost po treći put potresa Srbiju.

Poskupljenje ulja je posledica dešavanja na svetskom berzanskom tržištu, kažu u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Cene većine žitarica i uljarica na svetskim berzama beleže maksimume uprkos dobrom rodu. Maloprodajne cene suncokretovog ulja u Srbiji nakon poslednjeg poskupljenja su između 165 i 220 dinara. Jedan od načina za njihovo snižavanje je privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja kako bi se omogućila veća konkurencija, ali je pitanje da li bi ta mera dala rezultat s obzirom na to da su cene u regionu na istom ili višem nivou u odnosu na Srbiju", navode u Ministarstvu.

Ako država nešto ne preduzme po trenutnom stanju na globalnom tržištu, realno je kažu upućeni, očekivati novo poskupljenje.

"Još će malo cene da porastu, ja sam to najavio pre nedelju dana u svojoj analizi o stanju useva u ovoj godini, mora da poskupi", istakao je Gulan. Stanković napominje da tržište treba stabilizovati, međutim, država jedino što može od tržišnih instrumenata da reaguje to su Robne rezerve.

"Imamo značajne količine ulja u robnim rezervama pitanje je da li je vreme, ja mislim da treba još sačekati da se vidi ovo treće poskupljenje koje se najavljuje, pa onda da se interveniše iz Robnih rezervi", rekao je.

U Srbiji se po stanovniku potroši 12 litara ulja i to je 82 hiljade tona ukupno, što znači da za domaće potrebe ulja ima dovoljno a ostaje i za izvoz.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

One helikopter money pa opet 30€ pa sad će opet, da ne govorimo koliko je deljeno penzionerima, pa onima koji su se bocnuli ... Pa u februaru će penzosi da dobiju 20 'iljada. E to dolazi na naplatu 😉 samo što ćemo ovog puta mnogo više da damo nego kada nam je uzimao 10% od plate/penzija. Živi bili pa videli a već je krenulo, gorivo je otišlo na 167,40 (dizel) ulje na akciji 189 dinara .... Meso .... Opa ĐURĐO 💃

ww

Sva ta poskupljenja su veštačka i dolaze sa Zapada. Srbija to trpi jer smo sve više vezani za zapadnu ekonomiju.Ona kriza iz 2008 nas nije mnogo dotakla jer tada smo imali manje veze sa zapadnom ekonomijom. Cene gasa i nafte takodje veštački naduvavaju a sin Bajdenov je snabdevač gasa. Korona i jeste poturena da bi se sada ovo dešavalo a da se i krivi virus za sve to. Tek ce da bude pljačke. Kola ce se slomiti na običnom narodu a čim je počela korona videlo se da sve to vodi još vecem bogaćenju već bogatih a osiromašenju običnih ljudi. Videli smo da po prvi put u istoriji neki bogataš može da ima imovinu vrednu blizu 200 milijardi dolara.Bilo je kod nas vecih suša nego sada pa zejtin nije bio toliko skup.Ja pamtim mnogo gora leta od ovog što se tiče suše,klime i sl. U ostalom jul 2007 je verovatno bio najtopliji jul ikada, vreliji nego ovo leto sigurno.Bilo je po 43 stepena u Bg i bilo je uvedeno vanredno stanje.Pa se nešto ne sećam da su zbog toga skočile cene zejtina i sl.

Ivan

@ww ona kriza iz 2008 nije bila kao ovo trenutno blagostanje u vidu tigra. Nikada pa ni te 2008 nije običan dizel koštao 1,40€ kao danas 10.10.2021. te 2008 je koštao 98,50 dinara a kurs bio negde 77dinara (1,27€) A o jestivom ulju da ne trošimo slova. Ovo je SRAMOTA! Ovo blagostanje i prosperitet će nas ubiti i dovesti do prosjačkog štapa.

special image