• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BEOGRADU SVE DUPLO SKUPLJE: Cena namirnica u gradovima drastično se razlikuje - evo gde je najjeftinije

Autor Tamara Jovanović

Cene namirnice na pijacama i u prodavnicama drastično se razlikuju u različitim delovima Srbije.

Naime, prema poslednjem Izveštaju Republičkog zavoda za statistiku u prvoj nedelji jula, cene povrća, voća, mesa, mleka i jaja vrtoglavo su se razlikovale od grada do grada, a za kućni budžet je često važna stavka da li se kupuje na pijaci ili u prodavnici.

Ručak bi bio najjeftiniji ako bi se šopska salata spremala od namirnica sa niških i leskovačkih pijaca, svinjske šnicle iz kasapnica u Vranju, a pomfrit od krompira iz Pančeva.

Kao što je i očekivano, Beograd je na vrhu po cenama dobrog dela hrane. Tako paradajz, krastavac i paprika na jugu Srbije koštaju oko 40 i 80 i 100 dinara, a u Beogradu dva puta više. Krompir je najjeftiniji u Sremskoj Mitrovici i Pančevu, u čijim je radnjama kilogram mogao da se kupi za 19,99 i 24,99 dinara. Crni luk najjeftiniji je u Zaječaru, bilo ga je i za manje od 40 dinara, a sladak kupus u Leskovcu - po 50 dinara.

Na cene prehrambene robe koju RZS obrađuje utiče ne samo u kom se gradu kupuje, već i da li se kupuje na pijaci ili u prodavnici. Dok su u Beogradu cene gotovo svih proizvoda na pijacama više nego u prodavnicama, u većini manjih gradova širom Srbije obrnuta je praksa. 

Možda će vas zanimati

Pasulj u Leskovcu i na pijacama i prodavnicama košta oko 250 dinara, dok je isto povrće u Beogradu najčešće od 300 do 400 dinara. I očišćeni orasi u prestonici koštaju od 800 do 1.500 dinara, najčešće oko 1.000 dinara. 

U Zrenjaninu kilogram junetine košta 499 dinara, u Subotici 724 dinara, a Novom Pazaru čak 800. U Sremskoj Mitrovici prodaje se najskuplja teletina - gotovo 1.250 dinara, a Pančevci jedu najjeftiniju - za 716 dinara. Svinjsko meso je najpovoljnije u Vranju i košta 345 dinara, kao i celo pile - nepunih 200 dinara po kilogramu. Najskuplja piletina prodaje se na pijaci u Užicu, gde košta čak 400 dinara. Najjeftiniji šaran može se pazariti u Nišu za 299 dinara, a najskuplji u Novom Pazaru gde je 470 dinara. U Novom Pazaru je i sir najkuplji - 590 dinara za kilogram, dok je u Vranju najpovoljniji - 270 dinara. Kajmak u Zrenjaninu košta oko 1.343 dinara, a po 600 dinara u Kragujevcu i Kraljevu. Cene kokošijih jaja su od 10 do 18,99 dinara.

Kilogram lubenice se prodaje od 40 u Leskovcu do 80 dinara u Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Breskve i kajsije su najpovoljnije u Smederevu 80 i 150 dinara, dok su u najskuplje u Sremskoj Mitrovici i Valjevu - 180 i 250 dinara.

U VALJEVU NAJSKUPLJI LIMUN

Kilogram limuna u Valjevu košta 230 dinara, dok je on u Novom Sadu 130. S druge strane, banane su najskuplje u Kragujevcu, gde su na većini mesta koštaju 140 dinara. Osim u Beogradu, najskuplje jabuke prodaju se u prodavnicma u Smederevu, po ceni od 130 do 140 dinara za kilogram. Međutim, zanimljivo da u Smederevu takođe mogu da se kupe i najjeftinije jabuke, ali na pijaci i po ceni od samo 50 dinara.

KAKO u RZS kažu, cene na malo poljoprivrednih proizvoda sakupljaju se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu od 1. do 7. i od 15. do 21. u mesecu. Popis najvažnijih, odabranih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda radi se u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom, a u 17 gradova - Beogradu, Valjevu, Vranju, Zaječaru, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Smederevu, Užicu, Šabcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici.

(MONDO/Novosti)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nick

Kad vec znaju da se sire ajfonom, porseom, kirijama za jednosoban stan od 350 evra, izvolite pa placajte vise

milos

Zlatno doba.

special image