Kako navode stručnjaci, trend rasta cena kvadrata, neće stati još dugo. Na pojedinim gradskim lokacijama je u proteklih mesec dana primetan drastičan rast, a najveći je zabeležen u naselju Durlan, u Nišu, gde je kvadrat skočio za čak 17,35 odsto. Najveći mesečni pad cene kvadrata takođe je zabeležen Nišu, u Bulevaru Nemanjića, i to od 6,44 odsto. Prema prosečnoj visini cene kvadrata i ovaj mesec je na prvom mestu Beograd.

Prema mišljenju stručnjaka, promene koje je pandemija unela na tržište nekretnina - povećana potražnja i  poskupljenje građevinskog materijala, a koje je kombinovano manjakom investicionih prilika za naše sugrađane i izuzetno povoljnim kreditima, pogurali su tržište nekretnina u pravcu maltene nezaustavljivog rasta.

U slučaju da se inflatorni pritisci smanje sa početkom sledeće godine, prema rečima profesora Igor Mladenović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, možemo da očekujemo stabilizaciju cena, ali ne i pad.

BEOGRAD I DALJE PRVI 

Najviše cene u zemlji su i dalje u Beogradu. Prosečna cena kvadrata u prestonici u oktobru iznosila je 2.606 evra. Cene na Vračaru su rasle 1,12 odsto i prosečna cena kvadrata se popela na 2.438 evra. Nešto manje koštaju kvadrati na Novom Beogradu, Paliluli i Voždovcu, dok je na MIrijevu kvadrat 1.321 evro.

NOVI SAD I NIŠ

Prosečna cena stanova na prodaju u Novom Sadu porasla je u svim opštinama. U centru kvadrat je iznosio 1.768 evra, što je rast od 0,68 odsto. Grbavica je i dalje tražena lokacija i beleži rast od 1,66 osto sa prosecnom cenom po kvadratu od 1.779 evra, dok su nešto jeftiniji Novo naselje i Podbara.

Niš je proteklog meseca bio apsolutni šampion, gde je zabeležen rast od čak 17,35 odsto je u naselju Durlan gde je prosečna cena skočila na 1.150 evra. Sa druge strane najveći pad je zabeležen na Bulevaru Nemanjica, od 6,44 odsto, i tu kvadrat prosečno vredi 1.350 evra.

KRAGUJEVAC I PANČEVO JEFTINIJI

Kvadrat u Kragujevcu je proteklog meseca jeftiniji -1,45 odsto, tako da je cena po metru kvadratnom tamo iznosila 816 evra. I Pančevo je beležilo pad, i to od 1,14 odsto u odnosu na septembar, pa se tako prosečna cena kvadrata u oktobru popela na 1.012 evra.

(MONDO/Blic)