• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROSEČNA CENA KVADRATA U SRBIJI 1.500 EVRA: Beograd na vrhu liste, a u jednom gradu stan čak TRI PUTA jeftiniji

Autor Tamara Jovanović

Gledajući prvih šest meseci ove godine, u Srbiji su najskuplji novoizgrađeni stanovi bili u beogradskim opštinama.

 Kolika je cena novogradnje u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prosečna cena stanova u novogradnji u prvom ovogodišnjem polugodištu je iznosila 179. 852 dinara (1.500 evra), a cene su se kretale od 53. 382 dinara po metru kvadratnom, koliko je kvadrat koštao u Bujanovcu do 373.406 dinara u beogradskoj opštini Savski venac, objavio je Republički zavod za statistiku.

Gledano po opštinama, najskuplji su bili novoizgradeni stanovi u beogradskim opštinama, gde je kvadrat u gradskim naseljima u proseku koštao 252.816 dinara (2.142 evra). Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Niška opština Medijana, Pančevo, Kragujevac, Zrenjanin i Užice. Što se tiče površine prodatih novoizgrađenih stanova, ona je iznosila 56 metara kvdratnih.

Možda će vas zanimati

SAVSKI VENAC REKORDER

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene stanova u novogradnji su šarolike, a rekorder je beogradska opština Savski venac sa cenom od 373. 406 dinara po kvadratu, dok je u opštini Stari grad, nešto niži, sa prosečnom cenom od 307.374 dinara.

Kada su u pitanju najjeftiniji stanovi u novogradnji, Mladenovac definitivno prednjači sa prosečnom cenom od 92.998 dinara po kvadratu. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije stanovi su bili najjeftiniji u Arilju gde je kvadrat koštao 89.904 dinara, a najskuplji u Vrnjačkoj Banji -138.106 dinara. Prošecna cena u Kragujevcu je bila niža za nešto više od 20.000 dinara i iznosila je 115. 383 dinara.

U Vojvodini je novogradnja bila najjeftinija u Apatinu, gde je cena po kvadratu iznosila 60.131 dinar, a najskuplja u Novom Sadu - 150.863 dinara, što je kada se poredi sa najskupljim kvadratom u Beogradu više nego duplo jeftinije.

Inače u Beogradu je u samo jednoj opštini i to u Mladenovcu kvadrat stana prodavan za manje od 100.000 dinara, dok je recimo u celoj Južnoj i Istočnoj Srbiji, kada se gledaju opštine i gradovi u kojima su prodata bar tri novoizgrađena stana, u samo tri opštine kvadrat bio skuplji od 100.000.

U JULU IZDATO 13,6 ODSTO VIŠE DOZVOLA ZA GRADNJU

U julu je izdato 2.278 građevinskih dozvola, što je za 13,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Od ukupnog broja dozvola izdatih u julu 84,0 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 16,0 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 76,2 odsto dozvola izdato je za stambene, a 23,8 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (72,0 odsto). Prema dozvolama izdatim u julu u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.521 stana, s prosečnom površinom od 73,9 metara kvadratnih. a predviđena vrednost radova novogradnje u julu 2021. iznosi 88,4 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image