• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIVLJAJU CENE OSNOVNIH NAMIRNICA U SRBIJI: Najviše poskupele one koje koristimo svaki dan

Autor Tamara Jovanović

Cene pojedinih namirnica drastično su skočile u proteklom periodu, a čini se da se rashodi iz dana u dan sve više gomilaju.

 Na šta Srbi najviše troše pare Izvor: MONDO/Goran Sivački/Uroš Arsić

Cene u svetu divljaju već mesecima, a inflacija je zahvatila i najrazvijenija tržišta, odnosno gotovo sve vrste proizvoda i usluga. Sa druge strane, mnogima je plata ista kao i pre krize, ako ne i smanjena, a u Srbiji su za mesec dana na rast inflacije najviše uticale ove tri stvari: skok svetskih cena energenata, slabija poljoprivredna sezona zbog suša letos i rast cena neprerađene hrane.

Ono o čemu se kod nas najviše raspravlja poslednjih nedelja svakako je povećanje cena osnovnih namirnica, poput ulja. Neke domaćice kažu da im je sada "maltene svejedno da li će kupiti maslinovo ili suncokretovo ulje" za svakodnevno kuvanje, jer je cenovna razlika među njima sve manja, pri čemu se ulje masline svakako bolje kotira na tržištu hrane.

Možda će vas zanimati

Međutim, primetno je da su poskupele i neke druge usluge, odnosno neesencijalni proizvodi, poput odeće i obuće. Tu je i gorivo, koje je znatno poskupelo, te mnogim vozačima ova stavka značajno utiče na budžet.

Kako neki stanovnici navode, u poslednje vreme najviše para troše na tri stvari.

Kako neki kažu, posebno je prilikom svakodnevne kupovine došla do izražaja cena svakodnevnih životnih namirnica, kao što su kafa, ulje i meso.Takođe, da je trenutno luksuz kupiti i banane, koje trenutno koštaju negde i 160 dinara za kilogram.

Kako kaže jedna sugrađanka, njima najviše para odlazi na komunalije, koje su generalno sve skuplje. "Takođe, kao četvoročlana porodica, najviše dajemo za hranu. Primećujemo naravno da je i gorivo poskupelo, mi koristimo dizel, tako da... Generalno su poskupele sve neke svakodnevne stvari, poput kafe, ulja. Mleko i jogurt uvek kupujemo na akciji, mada su i te akcijske cene sada veće. Špagete su takođe poskupele, zatim kukuruzno brašno, kada je reč o određenim brendovima", kaže ona, te dodaje da je poskupela i kućna hemija, ali da to, ipak, traje duže.

"Meso je znatno poskupelo, posebno junetina, ali i piletina. Govorim o svežem mesu. Doduše, neke kobasice su pojeftinile, verovatno zbog veće konkurencije među proizvođačima. I kada pričam s ljudima oko sebe, zaključak je da svi najviše trošimo na hranu i gorivo", kaže ona i navodi da, prema njenom mišljenju, odeća nije poskupela, barem tamo gde ona kupuje.

Još jedna sugrađanka dodaje da primećuje da je najviše poskupelo meso, pre svega junetina, koja je sada skoro 1.000 dinara, kao i suhomesnato. "Znamo već za ulje, kafu, a primećujem da mi na budžet utiče i poskupljenje smrznutog povrća. Na hranu najviše trošim mesečno. Povrće je jako skupo, posebno paradajz, kao i voće, sirevi", zaključuje ona.

(MONDO/Telegraf)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

hahaha

Sta vas briga gledajte Noleta,Dzokera,Ronalda koji cakaju novih par desetina miliona jura a vi na jedan obrok dnevno uz unuce ili vopi pijani da slavite haha

Filip

Uz sve ostalo moraju i cene paralelno da napreduju.

Mhm

@Filip Uz zadrugu, hit tvit i balkan info...

special image