• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH BANAKA U SRBIJI MENJA IME! Donose se dve važne odluke, a evo kako će se sada zvati

Autor Uroš Matejić

Komercijalna banka menja ime.

Za 23. decembar zakazana je Skupština akacionara Komercijalne banke a.d. Beograd na kojoj će se odlučivati o pripajanju NLB Banke a.d. Beograd Komercijalnoj banci a.d. Beograd. Takođe, na dnevnom redu biće i odluka o promeni poslovnog imena Banke.

Kako su mediji ranije izvestili pozivajući se na nacrt ugovora o pripajanju, Komercijalna banka će po osnovu pripajanja NLB-a emitovati 1,66 miliona novih akcija nominalne vrednosti 1.000 dinara čime će njen kapital biti povećan za 9,7 odsto, odnosno 1,66 milijardi dinara.

Možda će vas zanimati

Nakon pripajanja, slovenački NLB će posedovati 89,3 odsto običnih akcija Komercijalne banke, odnosno udeo u ukupnom kapitalu banke iznosiće 89,5 odsto. Pripajanje NLB-a Komercijalnoj banci biće sprovedeno na osnovu bilansnih podataka na kraju juna tekuće godine.

Komercijalna banka je na kraju polugodišta držala udeo na tržištu neznatno veći od deset procenata, dok je udeo NLB-a iznosio 1,8 odsto. Kako je ranije izjavio Blaž Brodnjak, predsednik Uprave slovenačkog NLB-a, novo ime Banke biće NLB Komercijalna banka a.d. Beograd.

Spajanje NLB i Komercijalne banke u Crnoj Gori obavljeno je sredinom novembra, a uskoro se očekuje i realizacija prodaje Komercijalne banke a.d. Banja Luka Banci Poštanskoj štedionici Beograd, preneo je portal indikator.ba.

Naime, na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara banjalučke banke koja je zakazana za 21. decembar, nalazi se razrešenje kompletnog Nadzornog odbora i imenovanje novog, nakon čega treba očekivati i kupoprodaju banke, koja bi trebalo da se obavi putem berze.

Država Srbija je pre godinu dana prodala 83,2 odsto akcija beogradske Komercijalne banke za 387 miliona evra. Naknadno je u aprilu 2021. nakon dovršetka kupoprodajne ponude povećala udeo u Komercijalnoj banci na 88 posto, piše Indikator.ba.

Podsetimo, do pre neku godinu spajanje banaka je bila retkost na našem tržištu. U 2021. godinu ušlo je 26 banaka, trenutno u Srbiji imamo 23 banke, a već za godinu, dve, samo na osnovu merdžera i akvizicija koje su u toku biće ih samo 20. Proces konsolidacije u ovom sektoru koji je neprekidno trajao od početka 2000-ih (2000. godine bilo je čak 47 banki) poslednjih tri, četiri godine osetno se ubrzao.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Uskoro će se Arena zvati: Kombank Nova ljubljanska banka Arena....

Markat

Ovo je zrelo i za trgovinske lance prehrane da se ukrupnjava

Samo Kazem

A sta se radi...

special image