• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMANJITE RAČUN ZA STRUJU TOKOM ZIME: Na grejanju uz ove CAKE možete uštedeti i do 45 odsto!

Autor Tamara Jovanović

Tokom zimskih meseci računi za struju samo rastu, a da ponekad niste ni svesni šta je tačno dovelo do tolike potrošnje.

 Kako smanjiti račune za struju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Međutim, uz nekoliko saveta možete znatno da smanjite potrošnju električne energije. Za neke od njih, nisu vam potrebna nikakva dodatna ulazanja, osim promene određenih navika, dok se neki načini uštede mogu isplatiti tek nakon nekoliko godina.

PROMENA NAVIKA - MANJI RAČUNI

Izbacite iz kuće klasične sijalice. U poslednje vreme sve je popularnija LED rasveta. One su relativno skupe i dalje, ali se njihova ugradnja svakako isplati, a možete ih menjati i postepeno. LED sijalica u proseku za isti intenzitet osveljenja ima dest puta manju potrošnju u odnosu na klasične sijalice, a dugotrajnija je, te je ovim ušteda ogromna.

Možda će vas zanimati

Provera izamena PVC stolarije je takođe bitan faktor, kada je u pitanju potrošnja. Ipak, ova stavka zahteva vreme i određene finansijske izdatke. Međutim, kao prva pomoć mogu da posluže kupite dihtung trake koje ćete nalepiti po ivicama prozora i ako ih izolovati ako propuštaju toplotu.

Bojler i stara bela tehnika spadaju u najveće potrošače.  Ako je moguće,bojler uključujte samo noću dok je jeftina struja, ili neposredno pred tuširanje. Što se stare bele tehnike, dokazano je da ona za isti obavljeni posao troši više električne energije. To se najviše odnosi na stare frižidere, pogotovo ako su im ispucale i popustile gume za dihtovanje vrata

Mobilni telefoni, tableti i računari takođe troše struju. U ovom slučaju možete uštedeti ako vam punjač nije konstantno uključen, jer čak i kad je u utičnici bez uređaja on troši određenu količinu električne energije.

Pored toga, tihi ubica kućnog budžeta je i pranje sudova u domaćinstvima sa električnim bojlerom Dakle, ili večernje pranje kada je ugašen boljer, ili da možda razmislite o kupovini mašine za sudove, koja će veoma brzo sama sebe isplatiti. 

VELIKA UŠTEDA NA UREĐAJIMA

Uštedite 10 odsto na bojleru. Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou, ako radi dva do tri sata, potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedili na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusa.Potrošnju ćete smanjiti i ako kupanje zamenite tuširanjem, kao i ako s vremena na vreme očistite kamenac sa grejača.

Uštedite 10 odsto na mašini za veš. Ona tokom jednog pranjapotroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite pretpranje za beli veš i koristite kraće programe.

Šest odsto uštede na frižideru i šporetu. Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni, to će biti i više nego dovoljno. Izbegavajte da stavljate tople šerpe u njega, kao i posude bez poklopca. Uz to ga redovno čistite i uklanjajte naslage leda.

Kada je u pitanju šporet, jedna ringla potroši 1.5 do 1.8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grejač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

Uštedite 2 odsto na mašini za sudove. Osim značajne uštede vremena i vode, na duže staže će vam mašina uštedeti i elektičnu energiju. Bitno je da perete sudove kada se mašina napuni, da je uključujete posle ponoći, kao i da izbegavate cikluse sa visokim temperaturama oko 90 stepeni.

Na grejanju je moguće uštedeti čak 45 odsto. Ono spada u najveće izdatke kada je u pitanju potrošnja električne energije. Jedan od najefikasnijih načina da održavate željenu temperaturu jeste dobra izolacija. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje od 25 do 45 odsto, pa čak i više. Takođe, ako se grejete na struju, izaberite tela sa termostatom. 

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Proka Pronalazač

Najsigurniji način da uštediš na grejanju je da isključiš grejanje

Zoran

@Proka Pronalazač I kada isključiš grejanje i nemaš nikakvu potrošnju kwh dobijaš račun da platiš 947,24 din. Da bi se u to uverio UKUCAJ: kalkulator potrošnje za domaćinstvo i pogledaj. Ova priča o mogućoj tednji je samo propaganda jer je tarifni sistem naplate nezakonit.

Lopta je okrugla trava je zelena

Ko se greje na struju može da izvodi razne kerefeke ali stotka evrica mu ne gine u zimskim mesecima Pusi TA peć da izduvava ,jednom se živi😀

special image