• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠEST TRIKOVA KOJI ĆE DRASTIČNO SMANJITI RAČUN ZA STRUJU U SRBIJI! I vađenje punjača iz utičnice može da bude važno

Autor Uroš Matejić

Nekoliko saveta kako uštedeti - neki ne zahtevaju nikakva ulaganja, osim promene određenih navika.

 Kako da uštedite struju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Youtube/printscreen/PC tutorijali

Struja i gas su poslednja dva meseca na berzama vrtoglavo poskupeli za više od 100 odsto, cena struje na evropskom tržištu je dostigla juče 400 evra za megavat časova, a cena će i narednih godina u svetu neminovno rasti, pa tako i u Srbiji. 

Iako energetska kriza trese gotovo ceo svet, Srbija se i pored nedavnog kolapsa u proizvodnji električne energije i problema vezanim za isporuku plavog energenta, neće naći u društvu onih država koje uvode restrikcije, ali ni onih kojima će računi biti drastično uvećani.

Možda će vas zanimati

Kada smo kod plaćanja računa, onaj za struju je uvek najveći i najviše remeti inače nategnuti matematiku preživljavanja od prvog do prvog. Srećom, kod velikih troškova je obično moguće ostvariti i najveće uštede. Ovde iznosimo nekoliko saveta, neki ne zahtevaju nikakva ulaganja, osim promene određenih navika, neki zahtevaju mala ulaganja, dok neki od načina uštede mogu da se isplate tek posle nekoliko godina.

1. Izbacite iz kuće klasične sijalice

Dugo su bile popularne neonske, takozvane štedljive sijalice, ali u poslednje vreme sve je popularnija LED rasveta. LED sijalice su još relativno skupe, ali njihova ugradnja se itekako isplati. Zamena svih sijalica odjednom je veliki trošak za većinu domaćinstava, pa je savet postepena zamena. Odaberite dve sijalice u kući koje su najduže tokom dana upaljene i njih prve zamenite, pa za mesec dana ponovo druge dve. Za nekoliko meseci rasveta u kući će biti potpuno zamenjena, a LED sijalice ne pregorevaju često i traju čak do 25.000 sati. Kada se klasična sijalica od 100 vati, koja u toku 24 časa gori pet ili šest sati, zameni LED sijalicom, ne treba mnogo računanja pa da bude jasno da je ušteda ogromna.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

2. Ako se grejete na struju, proverita kvalitet stolarije

Sada bi bilo genijalno reći, ugradite nove PVC prozore. Naravno to je nemoguća misija za većinu, ali gubici toplote zbog loše stolarije mogu da se redukuju za 95 procenata uz samo malo ulaganja. Proverite, s prvim hladnim danima, prislanjanjem ruke uz spojeve i ivice da li u sobu ulazi hladan vazduh. Ako je tako kupite dihtung trake i nalepite po ivicama. Obratite pažnju, mesto gde pod rukom osećate hladan vazduh ne mora da bude mesto gde on i ulaz. Proverite koliki su zazori između prozora i rama. Ako su veći od tri milimetra, može da posluži i gumena traka, a ako su manji, bolje rešenje je mekanija sunđer traka, koja neće onemogućiti zatvaranje prozora.

3. Najveći potrošač, izuzev grejanja na struju, svakako je bojler

Ako je moguće, uključujte ga samo noću dok je jeftina struja. Ako u domaćinstvu živi porodica sa više članova, jedan bojler tople vode najčešće nije dovoljan za 24 sata. Ušteda ipak može da se ostvari tako što ga u toku popodneva isključite. Uključite ga kada sat otkuca početak jeftine struje.

4. Stara bela tehnika provereno troši više električne energije od novihih uređaja

To se najviše odnosi na stare frižidere, pogotovo ako su im ispucale i popustile gume za dihtovanje vrata. Zato dobro razmislite da li vam je baš neophodan onaj 40 godina stari frižider na terasi koji služi da se ponekad u njemu ohladi pivo, a stalno je uključen. Pored toga, proverite da li je vaš frižider uključen na maksimum. Obično je tako, a još češće to nije potrebno.

5. Mobilni telefoni, tableti, lap-topovi

O njima niko ne razmišlja kao o potrošačima električne energije. Ipak i tu je moguće ostvariti određene uštede. Nije ideja da se telefon puni kada je jeftina struja, nego da punjač ne bude uvek uključen. Čak i kada telefon ili lap-top nisu povezani na punjač, on troši određenu količinu električne energije. Ne svaki, a najlakše ćete to da utvrdite, tako što dodirnete punjač kada se uređaj na njemu ne puni. Ako je i tada topao, to znači da kroz njega ipak protiče električna energija.

Izvor: MONDO / Meizu

6. Pranje sudova u domaćinstvima sa električnim bojlerom je tihi ubica kućnog budžeta

Dakle, ili večernje pranje kada je ugašen boljer, ili nabavka mašine za sudove. Savremene mašine za sudove su ekonomičnije od ručnog pranja, a poseduju i tajmer za odgođeno uključivanje po početku jeftine tarife. Utrošak električne energije za pranje sudova u većem domaćinstvu može da bude jednak rati za novu mašinu za sudove ako je kupite na 12 rata. Dodatna prednost je to što više nema pranja sudova.

U vreme energetske krize, sledeći neke od ovih saveta vaš kućni budžet će sigurno biti bogatiji za nekoliko hiljada dinara mesečno, što na godišnjem nivou nije mala svota novca.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image