• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA SMANJITE RAČUN ZA STRUJU ZIMI? Deset saveta za uštedu električne energije - vrlo je JEDNOSTAVNO!

Autor Jelena Bojić Obradović

Ima dovoljno taktika za uštedu električne energije i u većini slučajeva odnose se na racionalniju upotrebu uređaja koji su veliki potrošači

 Kako da smanjite račun za struju zimi Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom zime se računi za struju enormno uvećavaju zbog grejanja, a to važi i za one stanove koji imaju centralno grejanje, jer uvek može doći do nekog kvara ili jednostavnog dogrevanja noću. Postoje načini da ipak i pored grejne sezone uštedite na električnoj energiji, ali je važno da znate par trikova.

Ima dovoljno taktika za uštedu električne energije i u većini slučajeva odnose se na racionalniju upotrebu uređaja koji su veliki potrošači (veš mašine, klime, TA peći, šporeti i rerne, frižideri, zamrzivači itd.) Na primer, oni koji se dogrevaju na klime mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Ukoliko niste znali, samo na jednom sniženom stepenu temperature prostorije može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Sa druge strane, postoje "male stvari" kao što su štedljive sijalice, čije korišćenje može značajno da umanji trošak. Takođe, vađenje punjača iz utičnica može napraviti dovoljnu razliku u trošku električne energije.

Da li može TA peć da uštedi i smanji račun za struju?

Definitivno jedan od najlakših načina za grejanje jeste ono na struju, ali ipak nije i najekonomičnije. Ljudi koji koriste TA peć treba da znaju da je moguće uštedeti ako je uključuju noću kada je struja po nižoj tarifi. Značajno je da sakupi toplotnu enrgiju po nižoj tarifi a da se "prazni" kada je grejanje najpotrebnije, odnosno tokom dana. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa električne energije, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

Možda će vas zanimati

TA peć ne sme da bude previša mala za prostoriju jer će kako da bi postigla željenu temperaturu, morati često da izduvava topli vazduh. Na taj način će brže potrošiti energiju koju je uspela da sakupi. Recimo, za stan od 60 kvadrata su potrebne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata.

Kako sa klimom?

Oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Proverite prozore

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da rešite problem.

Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dobro će vam doći i stavljanje folija na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Kako efikasnije provetravati?

Upravo način na koji provetravate prostoriju tokom zimskih dana dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da češće otvarate prozore, ali u kraćim intervalima. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno "pobegne" iz prostorije.

Ušteda uz pomoć veš mašine i mašine za pranje sudova

Savet je uvek isti kada je reč o veš mašini i mašini za suđe - nemojte da ih palite dokle god nisu dupke pune. Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima. Te se za dve polu prazne mašine i jednu punu troši jednaka količina struje.

Frižider ima svoju svrhu

Važno je da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Kada da palite bojler?

Bojler je jedan od većih potrošača, stoga bi valjalo da iskoristite zelenu tarifu i da u njemu vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tuširajte se

Prilikom jednog kupanja u kadi potroši se vode kao i za 3 tuširanja. Kada posmatramo samo tuširanje, i tu treba uraditi neke korekcije. Vreme tuširanja skratite na ispod pet minuta i time ćete potrošiti upola manje struje i vode nego obično.

Uređaji se obavezno isključuju, neki i iz utičnice

Ukoliko ne koristite, na primer računar, obavezno ga isključite.

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 odsto manje struje.

Pogasite svetla

Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se one zamene sa štedljivim LED sijalicama.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikele

Ovaj clanak je napisan u maniru "izgubljeni u prevodu", verovatno samo preveli neki tekst pa nisu obracali paznju na kontekst. Kao sto neko rece iskljucivanjem televizora ustedecete 24% kolicine struje. Tako napisano ispada da je TV najveci potrosac struje u stanu, a verovatno se mislilo na samo njegovu potrosnju da ce biti umanjena za 24%. Takodje kontradiktornost u recenicama "Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima. Te se za dve polu prazne mašine i jednu punu troši jednaka količina struje." Druga recenica ipak okazuje da poluprzna masina trosi upola manje nego puna sto je kontra od prve recenice. Kako su govorile nastavnice u osnovnoj, kad napises sastav procitaj ga 2-3 puta. Dakle kad napises clanak procitaj ga 2-3 puta pre objavljivanja.

Zoran

Autor teksta je dao uputstva koja su u domenu teorije, i ona su ispravna, ali nije komentarisao da je TARIFNI SISTEM naplate električne energije podešen da korisnik nije u sanju da izvrši uštedu. Da bi se u to uverili ukucajte : Kalkulator potrošnje za domaćinstvo i lako ćete videti, da i ako ne potrošite ni jedan kwh mesečno ili godišnje dobija se nezakonitim fakturisanjem Račun da treba da platite 947,24 din, a da čak nemate ni televizor (koji znamo da se može koristiti samo uz pomoć struje). Račun svakog korisnika u Srbiji tereti se sa ovakvim REKETOM koji je nezakonito uveden kao i naplata sa zonama: zelena , plava i crvena, gde se na osnovu izmišljenih količina 350 kwh u zelenoj, i do 1600 kwh u plavoj a iznad te količine u crvenoj zoni . Tako je kod jednotarifnog brojila (što sama reč kazuje da ima jednu cenu, umesto da ima jednu cenu sada ima 3 cene koje su u zelenoj zoni 5,607 din/kwh, u plavoj 8,41 din/kwh, i u crvenoj 16,821 din/kwh (tri puta viša od cene u zelenoj zoni ( što je potpuno nezakonito jer je sva potrošnja izmerena na jednom brojčaniku. Isti je slučaj i sa dvotarifnim brojilim gde umesto 2 cene imamo 6 cena.Može se o ovoj temi mnogo diskutovati ali uzalud ....

Ing Zoran Vukov

Da je naplata daljinskog grejanja zakonita ne bi Beograđani plaćali "PAUŠALNO"189,2615 kwh/m2 stana god, već biplaćali onoliko kwh koliko se u grejnom periodu isporuči, a taj prosek od 16 sezona iznosi po merenju 90,3826 kwh/m2 UKUPNO ZAGREVANOG PROSTORA U OBJEKTU , a gde se greje hodnik i dr, iznosi 97,4866 kwh/m2 stana za plaćanje. Ova prevara traje u kontinuitetu, a nasleđena je od strane SPS.a i traje i sada jer se fakturiše sa nezakonitim cenovnicima svo vreme, a to korisnici ne razumeju.

special image