• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U JANUARU SVI U DUGOVIMA, ALI NISU PRAZNICI KRIVI, VEĆ OVO: Stručnjak objasnio kako da ISPLIVATE iz problema s novcem!

Autor Ivana Lazić

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" za RTS je govorio o besparici u kojoj se nađe većina građana u januaru, ali je i odgovorio kako taj problem može uspešno da se reši i okrene novi finansijski list.

 Kako uštedeti novac posle praznika Izvor: Africa Studio/Shutterstock

Uzelac kaže da je planiranje prvi i osnovni savet za uspešno upravljanje finansijama. Novogodišnji praznici, kupovina poklona, doček Nove godine i obeležavanje Božića ostavili su mnoge građane na ivici, ali je ovo idealan trenutak da se upale lampice po novčanicima i napravi jedan psihološki presek. 

"Ima građana koji upravljaju finansijama i tako da im je januar samo još jedan mesec u nizu, ali je to svakako mesec kada se dodatno presabiramo, jer smo u decembru imali izazove u potrošnji", objašnjava Uzeac.

Kako bi pokrili sve ove troškove, ljudi u januaru obično posežu za čekovima i kreditnim karticama, pa se dođe do toga da se u januaru najviše i duguje. On je takođe dodao da čekovi i krediti mogu biti dobra varijanta za spas od finansijskog kolapsa.

"Oni su instrumenti plaćanja kao i svaki drugi, i na našoj finansijskoj disciplini je da ih napravimo korisnim alatima. Svaki alat će vam pomoći ako znate kako se koristi, a povredićete se ako ne znate", objašnjava Uzelac.

"Planiranje prvi i osnovni savet"

Dušan Uzelac ističe da je sve stvar odluke i da je planiranje osnovni savet za upravljanje finansijama.

"Januar je dobar mesec da se posloži ostatak godine. Mi shvatimo da smo u problemu sa novcem u trenutku kada nam zafali, a problem je kreiran do tog momenta", naglašava Uzelac.

"Problemi u finansijama se dešavaju kada nešto nismo odradili pre šest meseci i svakome kome je januar težak danas, mogao je to da ispravi u avgustu. Računajte na celu godinu, a ne od meseca do meseca. Takvi ciklusi maskiraju druge godišnje finansijske cikluse, kada idemo na more, slavimo slavu, registrujemo auto... Tada posegnemo za zaduženjem jer nismo planirali", kaže Uzelac i ističe da je drugi savet da treba krenuti polako i bez žurbe.

"Najvažnije je da razumete redosled učenja. Ja to poredim sa biciklom -- ne možete voziti bez ruku ako niste savladali ravnotežu, a ne možete imati ravnotežu, ako se ne krećete. Tako je i u finansijama, prvo morate da zarađujete, onda morate da kontrolišete situaciju, a kad kontrolišete duži period, to je upravljanje", objašnjava Uzelac.

Kaže da tek nakon upravljanja stiže štednja kao manifestacija kvalitetnog upravljanja kroz duže vreme.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image