• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKRETNINE POSKUPLJUJU? Cene jedne vrste stanova odletele u nebo, stručnjak dao važan savet građanima

Autor Ivana Lazić

Cene stanova u EU u drugom kvartalu 2021. godine porasle su za 7, 3 odsto, dok je u našoj zemlji u prvih šest meseci prošle godine cena kvadrata novoizgrađenih stanova porasla je za čak devet odsto.

 Cene stanova u Beogradu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ovo je najveća stopa rasta cena nekretnina u poslednjih 10 godina, a na nivou EU viđene su pre svetske ekonomske krize iz 2008, navodi Aleksandar Radivojević, istraživač Fonda za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu u analizi kretanja cena nekretnina u Srbiji i svetu.

Nekoliko je razloga za skok cena nekretnina u 2020. godini, a to su pre svega niske kamatne stope, uz visok rast zarada u evrima, kao i rast štednje, doveli su do povišenja cena nekretnina u 2020. uprkos recesiji. Ovaj rast nastavljen je i u 2021. godini. Radivojević dodaje da je na skok cena nekretnina uticalo i povećanja zarada u evrima, ali takođe smatra da cene nekretnina nisu realne, imajući u vidu infrastrukturu prestonice, zagađenost vazduha i drugih uslova života. 

Možda će vas zanimati

 "Pad broja kupljenih stanova zabeležen 2019. i 2020. verovatno bi bio nastavljen, ali je uz smanjivanje referentne kamatne stope, pad bankarskih kamatnih stopa i labavljenje uslova odobravanja kredita, rast mase stambenih zajmova bio značajan, samim tim povećavajući i učešće stambenih kredita u ukupnoj količini novca potrošenog na kupovinu stanova u Beogradu. Na osnovu uporedne analize sa sličnim gradovima u svetu može se oceniti da je cena stambenog prostora u Beogradu precenjena, i u pogledu uslova života zbog veoma lošeg kvaliteta vazduha, stanja infrastrukture... i u pogledu odnosa cena nekretnine i prosečne zarade u Beogradu. Pored ovih faktora, na rast cena nekretnina uticao je i porast realnih plata i zarada u evrima", smatra Radivojević.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema podacima RZS-a, za svega šest meseci 2021. prosečna cena stanova novogradnje na teritoriji Beograda porasla je za devet odsto u odnosu na prosek 2020. Ovi podaci ukazuju na ono što je u javnosti uveliko poznato, novoizgrađeni stanovi u Beogradu nezaustavljivo poskupljuju iz godine u godinu", napominje Radivojević.

Visoke cene nekretnine ostaju do 2024.?

Na sajtu mojanekretnina.rs navode da je teško prognozirati kada će cene nekretnina pasti. Usled visoke inflacije kao i poskupljenja građevinskog materijala procene su da cene nekretnina neće pasti do 2024. godine.

Što se tiče, godine pred nama, u 2022. se očekuje nastavak rasta, koji bi mogao da bude oko 10 odsto s tim da će sada rasti i cene u naseljima koje su prethodnih godina beležile manji rast. Ono što bi moglo da se desi u 2022. jeste porast udela kreditnih kupaca u odnosu na kupce iz gotovinskog plaćanja. To može produžiti visoku tražnju za nekretninama i uticati na nastavak trenda poskupljenja nekretnina.

Budući da se Beograd poslednjih godina dosta izgradio i da je prodaja stanova bila Beograd pokazuje znake „hlađenja" posle rasta cena od 16,72 odsto u 2020. i pitanje je da li će u 2022. preći više od deset odsto, jer postoje lokacije čija cena jednostavno ne može više da raste - zaključio je Radivojević

(MONDO/Politika)

Pročitajte i ovo:

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

U državi, gde je prosek plate 350-400 evra, rast cena nekretnina je nerealan i u nekom trenutku će pući kao balon!

Paya

@Serbia forever Da nešto realno pojeftini u Srbiji.... E ima još dece u telu odraslih ljudi.

Kole

Na teritoriji koja se zove Srbija, godišnje se populacija smanji za 70000 osoba, a cene rastu

special image