• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROBLEMI SA POLOVNJACIMA, A BIĆE JOŠ GORE! Zemlja u kojoj Srbi najviše kupuju kola DRASTIČNO POSKUPELA, evo i zašto

Autor Ivana Lazić

Iako Nemačka važi za zemlju sa najboljom ponudom polovnih automobila, trenutno ih u ponudi nema mnogo.

 Cena polovnih automobila u Nemačkoj Izvor: Youtube/CNBC

Cene raspoloživih polovnih automobila su porasle od pet do deset posto. U nekim situacijama polovni automobili koštaju više od novih, jer se na isporuku novih trenutno mnogo čeka. Pored toga došlo je do promene na tržištu, pa tako trenutno ima manje polovnih automobila nego kupaca.

"Polovni automobili postali su retka roba. Za raspoložive polovne automobile kupci moraju da plate više. Cene su porasle od pet do deset posto. U nekim situacijama polovni automobili koštaju više od novih, jer se na isporuku novih trenutno mnogo čeka", naveo je Tomas Pekrun, zamenik predsednika Centralnog udruženja nemačke automobilske trgovine (ZDK). On navodi da ćemo i u 2022. godini imati poskupljenje polovnih automobila, a da se normalizacija tržišta očekuje najranije tek 2023. godine.

Možda će vas zanimati

Martin Vajs radi za DAT, organizaciju osnovanu 1931. koja neutralno i objektivno procenjuje stvarnu vrednost automobila. Prema njegovim rečima, čudno je šta se trenutno dešava u automobilskoj industriji, ako ida je tržište potpuno poludelo. Eksploziju cena izazvala je pandemija i dugotrajna nestašica čipova za automobilsku elektroniku. U 2020. godini registrovano je manje novih automobila zbog pandemije, od kojih neki sada nedostaju kao polovni automobili. Pored toga, kompanije za iznajmljivanje automobila trenutno manje ulažu u vozila koja će posle kraćeg vremena biti ponuđena na prodaju. Opao je broj novih registracija automobila koje trgovci deklarišu kao korišćene nakon samo jednog dana. Pekrun navodi da je jednostavno premalo automobila na tržištu. Kako dileri zbog nedostatka čipova čekaju na novi automobil godinu dana, sve više posežu za polovnim vozilima. Ovo dodatno smanjuje ponudu.

Pandemija odložila sve, ali se tržište vraća u normalu

Nedavno je sprovedna anketa o zainteresovanosti građana za kupovinu novog automobila,  a rezultati su povoljniji nego na početku pandemije. Među onima koji su odložili kupovinu, jedna trećina navodi da je to učinila jer čeka da vidi razvoj situacije, trećina zbog rasta cena, a svaki peti kao razlog odlaganja navodi smanjene prihode. Manji broj je onih koji su povećali svoj budžet za kupovinu zbog skoka cena, a većina odlučuje da za iste pare kupi stariji auto.

Većina prodavaca (73,8 odsto) očekuje dalji rast cena u narednom periodu, a isto mišljenje deli i gotovo trećina anketiranih kupaca.

Rast cena je izraženiji kod novijih polovnih automobila. Tako, na primer, kada se uporedi prosečna cena polovnjaka starosti od jedne do tri godine oglašenih na sajtu "Polovni automobili" u periodu od januara do oktobra ove godine sa istim periodom prethodne i 2019. godine dolazi se do sledećih podataka. Prosečna cena novijih polovnih automobila (starih između jedne i tri godine) je za 21 procenat veća u tekućoj u odnosu na prethodnu godinu, a čak 30 odsto veća u odnosu na period pre pandemije.

I dalje se najveći broj kupaca polovnih automobila odlučuje za one sa dizel motorom, pa ima 68 odsto prodatih takvih, 29 procenata na benzin i tri odsto na gas, koji je u međuvremenu najviše poskupeo.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realni

Beograđani na aparatima!

special image