• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPCI POMISLE DA JE STAN, A ZAPRAVO JE NEŠTO DRUGO! Ova nekretnina je HIT u Srbiji - evo čemu služi i koliko košta!

Autor Aleksandra Vasić

Poslovni apartmani postali su sve traženija nekretnina u oglasima za izdavanje, kupovinu i prodaju, kažu iz agenicije za nekretnine.

 Poslovni apartmani u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Osim što je porasla potražnja za stanovima, poslovni apartmani sve su popularnija nekretnina u Srbiji. Ovaj prostor namenjen je istovremeno za posao i sve češće se nudi u oglasima za prodaju i izdavanje nekretnina.

Koje su njegove prednosti, koliko košta, kome je namenjen i šta su glavne mane, za MONDO odgovaraju iz beogradske agencije za nekretnine.

NA DOBRIM LOKACIJAMA

Poslovni apartmani nalaze se uglavnom na dobrim lokacijama i na atraktivnim mestima, kaže za MONDO Milica Rašić iz agencije za nekretnine.

“Nalaze se u delovima grada gde inače ima mnogo poslovnog prostora. Ipak, razlika je u tome što u poslovnom apartmanu možete da živite i istovremeno da radite. Potreba za ovakvim prostorom je sve veća i zato je ih na tržištu ima sve više. Vlasnici ovakve prostore izdaju na dan, za mesečnu kiriju ili ih prodaju”,kaže Milica Rašić.

KUPCI IH MEŠAJU SA STANOVIMA

Prema njenim rečima, često se dešava da se iz oglasa potencijalnim kupcima čini da se radi o stambenom prostoru, dok tek nakon kontakta sa prodavcem shvate da je u pitanju poslovni apartman.

"Postalo je uobičajeno da prilikom razgledanja stanova po oglasima naiđete na nekretninu koja izgleda kao stan, ali u stvari predstavlja poslovni apartman. To uglavnom znači da je jedan sprat ili prostorija zapravo poslovni prostor sa kancelarijskim nameštajem, dok sve ostalo podseća na regularan stan", navodi ona.

NAMENJENI ZAPOSLENIMA, FIRMAMA I STRANCIMA

Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Kako kaže, kupovina poslovnog apartmana, odnosno stana sa poslovnom prostorijom, ne podrazumeva velike razlike u ceni i kvadraturi.

"Cene zavise od kvadrature i opremljenosti. Ipak, postoje kupci kojima više odgovaraju poslovni apartmani jer ih zapravo izdaju strancima koji rade u Srbiji ili zaposlenima koji rade od kuće. Takvih radnika je zbog pandemije sve više. Nije retkost da poslovne apartmane iznajmljuju i firme za svoje zaposlene", potvrđuje naša sagovornica.

VEĆI POREZ I MESEČNI RAČUNI

Ipak, postoji ii nekoliko stvari zbog kojih se mnogi predomisle ii na kraju odluče za stambeni prostor. Jedna od njih su skuplji mesečni računi i porez. 

"Kada se radi o porezu, skuplji je kod poslovnih apartmana nego kod stanova, jer se smatra da ste kupili poslovni prostor. Zatim, komunalije su takođe više, kao i ostali mesečni računi. Nema povraćaja PDV čak ni kada kupujete apartman u novogradnji, dok su banke koje nude stambeni kredit za poslovne apartmane retke", napominju iz agencije za nekretnine.

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image