• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKVI STANOVI SE ODMAH RAZGRABE! Kvadratura mala, a cena PAPRENA - po 4 kupca se nadmeću za jedan!

Autor Aleksandra Vasić

Dok se mesecima govori o tome u Beogradu i Novom Sadu stanovi prodaju više nego ikada ranije, u pojedinim gradovima situacija je nešto drugačija, jer vlada nestašica stanova.

 Kupovina stanova u manjim gradovima Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Stanovi za zakup ili prodaju u manjim mestima teško se pronalaze i prema rečima agenata za nekretnine, stanarima su potrebni meseci kako bi pronašli odgovarajući prostor.

Kakvo je tržište stanova u Valjevu, Lazarevcu, Subotici, Loznici i drugim gradovima, koliko je teško pronaći stan za izdavanje, zbog čega je “stan na dan” najčešća ponuda i da li je ovakav nedostatak doveo do “divljanja” cena u manjim gradovima? Za MONDO su odgovorili kupci i agenti za nekretnine.

PLATIO PAPRENO JER NIJE IMAO IZBORA

Milorad Avramović iz Vladimiraca u okolini Šapca kaže za MONDO da je nedavno kupio stan po ceni od 30.000 evra za 30 kvadrata.

“To je oko 1.000 evra po kvadratu, što je iznad svake cene za ovu lokaciju. Jednostavno nisam imao izbora, bio mi je potreban stan za ćerku i njenu porodicu, a ponuda je bila slaba. Kada nema dovoljno stanova, čak i lošiji kvalitet i mala kvadratura plaća se papreno. Svestan sam da je stan precenjen, ali nisam imao drugu opciju”, objašnjava on.

SVE JE PRODATO UNAPRED

Slična situacija je u Valjevu i Loznici, gde takođe ima nedovoljan broj stanova za prodaju, dok je stan koji se izdaje zadnje dve godine gotovo nemoguće pronaći.

Možda će vas zanimati

“U celom gradu se grade stanovi, ali će većina biti gotova tek sledeće godine. Većina ih je prodata unapred, neki odmah nakon početka izgradnje, tako da nije čudo što kupci imaju problema sa pronalaženjem nekretnine. Najtraženiji su stanovi od 40 ili 50 kvadrata u širem centru grada i to je najteže naći. Na jedan novi stan postoje četiri do pet zainteresovanih kupaca. Zbog potražnje je i cena skočila za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu", kaže za MONDO agentkinja za nekretnine Milica Rašić.

PRONAĆI STAN ZA MESEČNI ZAKUP JE NEMOGUĆA MISIJA

Zbog svega toga, stanovi za izdavanje u manjim gradovima postali su retkost i pronaći povoljan stan za zakup postala je  gotovo nemoguća misija, kaže ona.

“Gotovo je nemoguće pronaći stan za izdavanje studentima, zaposlenima i bračnim parovima. Veliki broj vlasnika sada se odlučuje za izdavanje stana na dan, jer im se to najviše isplati. Cene su do 50 evra dnevno, vlasnik može da zaradi mnogo više nego preko mesečne kirije. U manjim gradovima nema mnogo hotelskih smeštaja pa ovaj posao ide dobro”, kaže ona.

SUBOTICA PRVA PO BROJU PRODATIH KUĆA

U Kraljevu je cena kvadrata u novogradnji skočila sa 950 na 1.200 evra, što je više nego ikada ranije. Sličan problem sa skokom cene i nedovoljnim brojem stanova postoji i u Subotici.

“Mnogo ljudi se doseljava u Suboticu zbog posla ili studiranja. Stanovi se grade na sve strane, ali još nisu useljevi i  čeka se da sve bude gotovo, da se tržište donekle stabilizuje. Subotica je na prvom mestu po broju prodatih kuća u odnosu na sve ostale opštine i gradove u zemlji. Potražnja je velika, stan za kupovinu se teško nalazi, dok je zakup stanova na mesec dana veoma teško naći. Oni koji to uspeju, uglavnom se sami snalaze za zakup preko preporuka i poznanika", objašnjava agentkinja. 

Pročitajte još

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

the

Klasična propaganda da bi se narod primio na te bajke i kupovao jer prodaja ne ide.Eno pola godina vec u oglasima stan od 33m posle stadiona Zvezde.Novija zgrada, dobra lokacija a ne mogu da ga prodaju.Zato što je jaka cena, 2500 eu po kavdratu.U toj zgradi se prodaje još nekoliko malo vecih stanova od toga,takodje nijedan nije prodat. To je dve stanice od Autokomande a 4-5 od Slavije.

Vuk

Ma ima koliko hoces ali ne mozes ih kupiti osim za kes. Svi su nelegalizovani i gradjeni bez papira.

Dr

Sve dok je ovaca nece falit vune

special image