U voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba, koja mora biti profesionalno odrađena jer ako se napravi neka greška, voćnjaci se ne mogu oporaviti i do tri godine. Profesionalnih rezača voća sve je manje, a iskusni voćari su na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović su jedni od njih i rade na rezidbi voća u selu Pridvorica.
"Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje", rekao je Branko za RINU.
Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ovu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.
Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe i bitno je da ređač poznaje sorte, jer se nijedna ne reže isto, kao i da iako je velika dnevnica, ali je ovo izuzetno težak i zahtevan posao.
Kako izgleda orezivanje voćnjaka, pogledajte ovde:
(MONDO)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću