U voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba, koja mora biti profesionalno odrađena jer ako se napravi neka greška, voćnjaci se ne mogu oporaviti i do tri godine. Profesionalnih rezača voća sve je manje, a iskusni voćari su na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović su jedni od njih i rade na rezidbi voća u selu Pridvorica.
"Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje", rekao je Branko za RINU.
Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ovu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.
Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe i bitno je da ređač poznaje sorte, jer se nijedna ne reže isto, kao i da iako je velika dnevnica, ali je ovo izuzetno težak i zahtevan posao.
Kako izgleda orezivanje voćnjaka, pogledajte ovde:
(MONDO)
"Dok sam živ, plakaću za njima": Goran Vesić kroz suze objasnio zašto podnosi ostavku (Video)
Zvezda od dominacije do problema u Pioniru: Trojkaška rapsodija, drama i pobeda u derbiju kola!
Dominacija Partizana u Železniku: Ubedljiva pobeda za 7-0, razigrao se i Vašington
Goran Vesić podnosi ostavku!
Vladan Milojević se ne plaši Barselone: Je l' znate vi kakav je ovo uspeh za srpski fudbal?!