• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENA POLOVNJAKA NASTAVLJA DA RASTE, I TO NIJE SVE: Evo da li se toj krizi bliži kraj

Autor Nikola Todorović

Rezultati istraživanja nemačke proceniteljske organizacije pokazali su da su cene polovnih automobila vrtoglavo porasle za manje od dve godine.

 kola na parkingu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Promene na svetskom tržištu cena automobila prelile su se u države regiona i Srbiju i uticale na porast cena polovnih automobila za jednu trećinu. Ove promene komentarisao je Martin Vajs koji radi za nemačku organizaciju ''DAT'' koja se bavi procenjivanjem stvarne vrednosti automobila, i ističe da da je tržište automobila, prema njegovim rečima - poludelo.

''Polovni automobili postali su retka roba. Za raspoložive polovne automobile kupci moraju da plate više. Cene su porasle od pet do deset posto. U nekim situacijama polovni automobili koštaju više od novih, a kada se uzme u obzir da na isporuku novih trenutno mnogo čeka'', istkao je Tomas Pekrun, zamenik predsednika Centralnog udruženja nemačke automobilske trgovine (ZDK).

Kako on ističe tokom 2022. godine moguće je očekivati poskupljenje polovnih automobila, te i da se povratak na trenutnu cenu može očekivati tek 2023 godine. Prateći podatke Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova ističe da prodaja novih vozila u Srbiji čini 15 odsto ukupne prodaje, dok ostalih 85 odsto pripada kategoriji polovnih vozila. Iz asocijacije su saopštili da je prosečna starost automobila u Srbiji 17 godina.

Ukazano je na to da su cene polovnih automobila počele da rastu početkom pandemije korona virusa i pada potražnje. Cene se prvo porasle za 10 odsto, da bi za nešto više od godinu dana porasle na 20 i 30 odsto. Turblencije na tržištu polovnih automobila dodatno su se pojačale pojavom informacija o novim poskupljenjima u automobilskoj industriji koja se odnose na elektronske čipove čija je upotreba esencijalna za rad automobila. Nedostatak čipova koji remeti globalnu proizvodnju automobila mogao bi se nastaviti do duboko u 2022, pa čak i 2023. godine.

(MONDO)

Pročitajte i još

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drag

Po čemu retka roba placevi puni ko šipak od polovnjaka sve stoji ubiše se od prodaje...

special image