• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREVARE PO MARKETIMA SU SVE LUĐE I LUĐE! Bajati hleb nam uvaljuju kao današnji, a kad čujete šta rade sa štapićima...

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Bajati hleb u današnjoj kesi, kao i štapići kojima je datum proizvodnje u budućnosti, samo su neke od "egzotičnih" namirnica koje možete naći u marketima.

 Prevare po marketima bajati hleb Izvor: Youtube/Prva/Screenshot

Nedavno je na Tviteru osvanula fotografija štapića sa susamom kupljenih u jednoj beogradskoj prodavnici, a na pakovanju se jasno vidi da je datum proizvodnje - u budućnosti. Na pakovanju štapića utisnut je datum proizvodnje 24. mart 2022, što je u pisanju ovog teksta i dalje dva dana u budućnosti.

Kako se ovo moglo dogoditi i šta se sve krije iza oznaka datuma proizvodnje i roka upotrebe, objasnio je Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva".

"Ovo su štapići iz budućnosti", našalio se najpre Gavrilović, pa nastavio u ozbiljnom tonu.

"Jedna opcija je slučajnost, da je na nalepnici unet pogrešan broj, ali drugi način je namera, koja bi povukla sa sobom i rizik od novčane kazne. Ne shvatam ni šta se njome dobija ako jeste namera. Rok upotrebe je 30 dana, ova fotografija je od pre dva, tri dana, i neko je time dobio produženje roka od pet dana, da li to proizvođaču toliko znači? Ako jeste slučajnost, prilično je upečatljiva, jer vidimo oznaku lota, pretpostavka je da je kompletna serjia tih štapića obeležena identičnim datumom", rekao je Gavrilović gostujući na Prvoj televiziji.

Šta potrošači mogu da urade u ovakvom slučaju?

"Najpre se prijavljuje prodavcu, upućuje se reklamacija, a potom se može uputiti i prijava nadležnoj inspekciji. Mi imamo Zakon o bezbednosti hrane i pravilnik o deklaracijama na hrani, ovaj slučaj je u skladu s pravilnikom, jer nalepnica sadrži sve pojmove i odrednice koje su potrebne, ali je datum problem. Srećom, ne radi se o proizvodu koji je lako kvarljiv pa da bi tih pet dana dovelo do većeg zdravstvenog problema ako potrošač to konzumira", rekao je on.

Ko uopšte proverava šta sve stiže u trgovinske lance i gleda li iko etikete pre nego što proizvode poređa na policu?

"Nemamo mi ovde dokaze šta se tačno dogodilo, raznih scenarija ima jer se svašta dešava, svakakve situacije smo imali. Ne bi trebalo da bude čudno ni ako se radilo o nameri da se potrošači dovedu u zabludu", rekao je Gavrilović i podvukao da su u ovakvim slučajevima nadležne inspekcije iz Ministarstva zdravlja ili poljoprivrede.

"Bezbednost hrane je značajna, i upravo zato treba odmah i reagovati, može biti i veće štete, zavisi koliko se taj proizvod prodaje i koristi", rekao je on.

"Na svašta nailazimo, ovo je jedan od primera gde trgovci ili proizvođači prelepe nalepnicu. Nedavno je potrošač primetio da je hleb koji stalno kupuje tvrđi nego inače, i kada je prodavcima u velikom trgovinskom lancu skrenuo pažnju, dobio je neko nelogično objašnjenje, da je hleb pečen tog jutra ali da je stavljen u staru kesu?! Radi se o tome da su jednostavno stari hleb stavili u kesu sa novim datumom i tako ga ponudili kupcima. Onda opet ide prijava, odmah reklamacija, trgovac je priznao grešku i ponudio neko obeštećenje, ali svakako treba odmah prijaviti inspekciji jer hleb ima kraći rok upotrebe od slanih štapića", rekao je on.

Trećina hrane nam, po zabrinjavajućim statističkim podacima, završi u smeću a jedan od najčešćih razloga za bacanje hrane je nerazumevanje roka upotrebe hrane.

"Na nivou EU se menjaju oznake roka upotrebe, postoje pojmovi 'upotrebljivo do', ili 'najbolje upotrebiti do'. Razlika je u tome što kvarljiva roba koja ima konkretniji rok trajanja mora biti obeležena sa 'upotrebljivo do' jer posle tog datuma, hrana nije bezbedna", rekao je Gavrilović.

Oznaka "najbolje upotrebiti do" garantuje da, uz odgovarajuće čuvanje, hrana može da bude upotrebljiva i nešto nakon isteka roka.

"Ali bitno je da se kaže da ona ne sme da bude u prodaji posle tog datuma. Potrošač može da je, ranije kupljenu, odgovarajuće čuva i upotrebi i nekoliko dana nakon tog datuma. Obično su to žitarice, konditorski proizvodi, razni štapići ili keks", rekao je on.

Ali kako mi da znamo šta je bezbedno "produženje" tog roka?

"Miris, ukus će biti signali, nekada ta hrana i nakon tog roka nije nebezbedna ali će izgubiti svojstva koja je imala u predviđenom roku", zaključio je on.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drakce

U Lidlu kupis pljeskavice Danas sutra vec se ubudjale.meso katastrofa

DeksPn

Mnogi stavljaju bajat hleb u nove kese. Zato uvek treba opipati hleb

Lucky

@DeksPn Mozes ti malo da opipas pekara ,tupane. Hleb u kesi se ubudja a bude mek.Onaj bajat van kese bar nije budjav. Ali ne radi se o tome ,nego o prevarama sa mogucim ozbiljnim posledicama. Ako tako pocnu s konzervisanom hranom lako moze doci do trovanja bez mogucnosti spasavanja.U konzervisanoj hrani,posebno mesnim preradjevinama stvara se otrovni gas ,botulinus. Smrtonaosan je!!!! STA RADE INSPEKTORI???? PLATA IM JE ASTONOMSKA ,PORED TOGA BAR JOS DVE PLATE UZMU NA GLEDANJE KROZ PRSTE. STA RADI MINISTARSTVO KADA NE SANKCIONISE TAKVE INSPEKTORE !!! GDE SU ODGOVORNI I PLACENI ZA TAJ POSAO!?!?!?!?!? S druge strane ,oni redari po vele trgovinama a ja sam bas u Lidlu u Jagoduni to video,stoje i gledaju u prazno dok jedan stariji covek oliza prst pa poce da pipa hleba redom ,onaj ne pakovani. Stoje mu rukavice i kese na raspolaganju ali djabe.

special image