• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSKUPLJENJE JAJA PRED USKRS! Prodavci na pijacama najavljuju nove cene, evo i koliko

Autor Sara Gajić

Srpski živinari poručuju da ne postoje realni razlozi za porast cene jaja, ali da se svakako očekuje tradicionalno povećanje u maloprodaji.

 Screenshot(192) Izvor: YouTube/Screenshot/Business Insider

Pošto se uskoro bliži Uskrs, srpski živinari poručuju da se očekuje rast cene u maloprodaji uoči Uskrsa, iako za to nema realnog osnova.

Prodavačica na pijaci Zeleni venacDragica M. (63), kaže da trenutne cene jaja iznose od 12 dinara, pa sve do 22, u zavisnosti od veličine. "Cene jaja nekoliko dana pred Uskrs često skoče i do pet dinara, tako da i ove godine očekujemo neko tradicionalno poskupljenje", najavljuje Dragica.

Cene jaja formiraju prema cenama hrane za živinu, struje, energenata i prema ostalim uslovima koji su neophodni za njihov uzgoj, kaže prodavac Vule Babić. "Cena jaja kod nas se godinama unazad nije menjala i nije imala neke drastične skokove, ali sada, kada je počeo rat u Ukrajini i kada su skočile cene energenata i hrane i do tri-četiri puta za deset dana, sa tim je skočila i cena jaja, koja sada iznosi 17-18 dinara. Cene jaja mahom skaču pred Uskrs i onda, kada praznik prođe, ponovo padaju", objašnjava Babić za Kurir.

Možda će vas zanimati

Neki od prodavaca bi voleli da se povećana cena do 20 dinara ostane i za period nakon uskršnjih praznika, samo da ne dođe do pojeftinjenja. "Ne verujem da će biti veće cene od ovih sadašnjih za praznik, samo je bitno da ne pojeftine", kaže prodavačica Gorica Marković.

Predsednik Saveza živinara Republike Srbije Radomir Erić rekao je nedavno za Biznis.rs da, i pored skupljeg koncentrata za ishranu živine, nema razloga za brigu.

"Cena koncentrata za ishranu pilića i koka nosilja jeste porasla u odnosu na prošlu godinu sa 400 na 450 dinara za deset kilograma, ali oni koji imaju veliku farmu i koji idu na količinu to ne osete. Mislim da realnih osnova za povećanje cena jaja nema, ali trgovci pred Uskrs mogu povećati cene ", kazao je Erić i dodao: "Pred Uskrs će doći do poskupljenja jaja, ali to nema veze s trenutnom krizom. Nema realnih osnova da se cene povećaju, jer ne preti nestašica, niti ima manjak živine", objasnio je Erić.

Na cenu jaja bi mogao da utiče i skok cena kartonske kutije za jaja koja je koštala 75 dinara, a sada iznosi čak 108.

(MONDO/Kurir)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ralekle

Па нормално, сви оштре... на обичном народу.

Profit

@Ralekle To je samo biznis,odmor na moru u sezoni je skupo van sezone jeftino to tako funkcionise.Obicnom coveku to nije pravo ali zamisli sebe u ulogu prodavaca na tren.

special image