• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NUDE DNEVNICU ZA 8.000 DINARA, EVO ŠTA JE ISTINA: Dobijaju plate koje su upola manje, a umesto tri - samo jedan obrok!

Autor Sara Gajić

U medijima i na mrežama se pojavila velika potražnja za beračima maline, a u oglasima domaćini nude dobru zaradu.

 Dnevnice za branje malina u Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Društvene mreže i lokalni mediji su prepuni oglasa u kojima se nude dobre dnevnice za radnike koji bi brali maline. Za razliku od prošle godine kada su se nudile nadnice od 3.000 dinara, ove godine su nadoknade čak 6.000 do 8.000 dinara. Kako navode iz Asocijacije malinara ne treba da se naseda na olaka obećanja o odličnoj zaradi, pogotovo jer je procena da će ovogodišnji rod biti manji za trećinu.

Kako priča Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, "najlakše je na internetu napisati da su potrebni i obećati lepu sumu", jer je nesporno da deficit berača postoji.

Možda će vas zanimati

"Nažalost, mnogo je zloupotreba u tim oglasima. I lane smo bili svedoci da su pojedinci obećavali dnevnicu od 6.000 dinara, da bi beračima isplatili upola manju cenu. Upravo takvi domaćini, koji radnike prevare ne samo obećanjem o višoj dnevnici, nego im obezbede samo jedan obrok i smeštaj u nekoj šupi, svake sezone traže nove berače. Pošteni domaćini, koji dva meseca sezone provedu sa svojim radnicima, znaju da će radnik biti sposoban za naporan rad u malinjaku samo ako ima sva tri obroka, normalan smeštaj, kupatilo i toplu vodu, praktično da na rad dođe samo sa svojom garderobom i voljom i budu plaćeni kako im se na početku kaže. Takvi malinari nemaju potrebu za oglasima jer maksimalno ispoštuju berače koje ne menjaju po nekoliko sezona", priča Radović.

Prema njegovim rečima, obećanje nadnice za berače u iznosu od 8.000 dinara je "nenormalno" jer je tolika nadnica majstora u građevinarstvu. Realna dnevnica, uz sve ostale normalne uslove boravka, kako smatra, ove godine može da bude 4.000 - 5.000 dinara.

"Zato molim ljude da ne nasedaju na tako veliki broj oglasa i obećanja o dobroj zaradi. Između ostalog, jer je još uvek pitanje da li ćemo imati šta da oberemo", kaže on.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image