• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA PROMENA! USVOJENA NOVA PRAVILA FISKALIZACIJE: Menja se način na koji se u Srbiji plaća ČEKOVIMA

Autor Nikola Todorović

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je nova pravila za plaćanje črekovima.

 Plaćanje računa čekovima - nova pravila Izvor: YouTube/Toxic viewer

Kada su nova pravila o fiskalizaciji promenjena, promenila su se i pravila prilikom plaćanja čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban računu. U poslednjem Biltenu Ministarstva finansije objašnjeno je da kod kupovine čekovima, prodavac izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate. 

To je sledećim primerom objašnjeno u Biltenu ovog ministarstva:

"Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine", piše u Biltenu.

Možda će vas zanimati

Za veliku većinu ljudi u Srbiji čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima. U novom Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa, odnosno mogu te fiskalne račune da dostave elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može slobodno da traži.

Isto tako, u tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kog je kupac izvršio avansnu uplatu.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ja

znaci svaki put prodaje se po 1/6 ormara npr

special image