• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG OVOGA SU SKOČILE CENE NEKRETNINA U SRBIJI, OBJAVLJENO KADA ĆE PASTI: Vlada novi trend širom sveta - stiže i kod nas

Autor Nikola Todorović

Stručnjaci u Srbiji otkrili da li ce doći do pada cena nekretnina u našoj zemlji.

 Cene nekretnina u Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Na svetskom tržištu poslednje dve nedelje primetan je veliki pad cene rude gvožđa, koja, prema podacima sa sajta "Tradingeconomics", košta 117 dolara po toni, a 8. juna koštala je je 142,4 dolara za istu količinu. Kako je zbog pandemije, ali i ukrajinske krize bilo velikih skokova cena rude gvožđa, odnosno čelika, to se osetilo i u Srbiji, zbog čega je, između ostalog, došlo i do skoka cena nekretnina u novogradnji.

Davorka Tasić, licencirani agent za nekretnine, kaže da se pojeftinjenje na ovom tržištu trenutno ne može očekivati.

"Oni koji sada zidaju već su materijale nabavili po visokim cenama, pa se za one novogradnje koje su sada u toku ne mogu očekivati niže cene. U budućnosti, neko ko sada kupuje materijale i po tome kalkuliše troškove, može da snizi cene. Trenutno je primetna stagnacija cena, a budućnost se ne može predvideti, kao ni kretanje cena tih repromaterijala. Svakako, cene neće skoro padati, barem sigurno ne šest meseci, posebno zato što je euroribor u skoku prvi put posle osam godina, zbog čega će poskupeti kamate na kredite. To će mnoge obeshrabriti da podignu stambeni kredit ako su planirali", kaže Tasić za Kurir i dodaje da će tražnja za nekretninama svakako biti smanjena, pa to možda i može da utiče na cenu nekretnina.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da ima šansi za pojeftinjenjem, s tim što u tome postoji jedna začkoljica.

Možda će vas zanimati

"Cene imaju jednu osobinu - mnogo lakše idu naviše nego naniže. Međutim, nisu samo cene materijala pogurale cene nekretnina, tako da ćemo, ako dođe do trajnijeg smanjenja cena sirovina, sigurno svedočiti kraju rasta realnih cena nekretnina, a da li će biti i pada realnih cena, to je već malo nategnutije pitanje", kaže on.

Procenitelj i stručnjak za nekretnine Milić Đoković kaže da pad cena sirovina može da dovede do blagog pada cena nekretnina, ali da to ne može biti više od pet odsto, i to samo ukoliko nekoliko investitora spusti cene, a ostali krenu da ih prate. Naš sagovornik mišljenja je da cena gvožđa nije to što diktira cene nekretnina.

"Cena materijala je iskorišćena za podizanje cena, ali neće biti za sniženje. Trenutni trendovi nisu ohrabrujući. Neće biti spuštanja, ali imamo smirivanje tržišta, koje je već aktuelno. Ako pada i bude, on će se desiti krajem novembra-decembra 2023. godine, mada bi se to pre moglo nazvati smirivanjem cena, a ne nekim drastičnim pojeftinjenjem. Niže cene mogu da se očekuju na lokacijama koje su prezasićene novogradnjom", rekao je on i podsetio da materijali u cenu kvadrata ulaze samo 20 odsto, kao i da gvožđe nije jedini materijal koji se koristi:

"Skočile su i cene nafte, plastike, boja, šrafova, svega, kao i cena radne snage... Nije stan samo gvožđe. U njegovu cenu ulaze i keramika, parket, papirologija, dozvole. Tako 25 odsto ide, na primer, na plac i papire, 15 odsto za završne radove i slično..."

Prema podacima sajta "Tradingeconomics", čelik je juče beležio pad cene za 6,22 odsto, dok je na mesečnom nivou jeftiniji za 8,26 odsto, rude gvožđa pojeftinile su za 3,67 odsto, a mesečni pad koji im se beleži čak je 17,48 odsto. Bakar je jeftiniji za 1,09 odsto, dok je na mesečnom nivou taj procenat 19,37. Bitumen i nikl beleže slična pojeftinjenja, bitumen je pojeftinio za 3,19 odsto, a nikl za 3,87 odsto. Bitumen na mesečnom nivou inače beleži pojeftinjenje od 2,60 odsto, a nikl od čak 22,43 odsto.

(MONDO)

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luna

Agenti za nekretnine daju ocenu tržišta?!? U gradu gde živim novogradnja na sve strane, stanovi prodati unapred, keš. Grad ima dosta nezaposlenih, firme američke i nemačke, većinom minimalci. Cene su skočile i pre rata u Ukrajini. Trenutno stagnacija i gomila stanova za izdavanje zbog problema sa otplaćivanjem kredita. Pojedini oglasi za stanove stoje mesecima.

Ivan D

Samo se vi nadajte da će pasti. Tako sam i ja mislio i čekao da padne. I tako prođoše dve godine čekajući a cene rastu li rastu. I na kraju kupih stan koji je imao donekle pristojnu cenu. Samo da kažem ovima koji pišu kako nema para narod, za taj isti stan koji je imao ok cenu u prva dva sata agencija je imala preko 100 poziva. Tako da moj vam je savet da ne čekate pojeftinjenje jer ga sigurno neće biti.

Aleksandar

Dokle god je paničara i naivaca, seljane i kriminalaca da plaćaju 2 ili 3 hiljade evra po km ovo će se sa cenama držati. Država, kriminalci i agencije za nekretnine su udruženi u stvaranju panike koja je dobrim delom i objektivna jer su ovi svetski satanisti namerili da obezvrede uštedjevine. Medjutim i sam beton će koštati uskro ništa jer će gradovi postati logori za kriminalce i psihopate, na betonu nema hrane, a izmišljeni poslovi u administraciji će biti potpuno obezvredjeni. Gradovi u narednih 10 godina nemaju perspektivu, pa ni stanovi, ta investicija će propasti, a neće biti ni izdavanja jer kome će biti stalo da živi na ulicama na kojima će se ubijati kao muve. Živi bili pa videli. Pogeldajte Harlem, Bronks, ... to je slika Beograda i drugih gradova Evrope kada nagrnu iz Afrike i Azije,...

special image