• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROSEČNA PLATA SKORO 2.000€! Ovaj posao je jedan od najplaćenijih u Srbiji - ne morate ni da završite fakultet

Autor Nikola Todorović

Objavljeno je koliko iznosi prosečna zarada programera u Srbiji za 2022. godinu.

 Prosečna zarada u Srbiji 2022, plata programera Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim podacima prosečna zarada u Srbiji za 2022. godinu na IT tržištu je porasla. Plate su nastavile da rastu i prosečna zarada u Srbiji za 2022. godinu trenutno iznosi čak 1.600 evra. Podatak koji privlači pažnju je da 10 odsto zaposlenih u IT sektoru ima prosečnu zaradu od iznad 3.000 evra. Pored izuzetno visokih plata, na domaćem IT tržištu beleži se trend prema kome je svaki četvrti IT stručnjak u Srbiji, pored poznavanja samih tehnologija, završio samo srednju školu. Osim ovog zanimanja sa visokim prosečnim primanjima, oni koji se bave poslom šišanja pasa imaju visoke prosečne zarade.

Ovi podaci dobijeni su u istraživanju "Puls Srpske IT zajednice" koju su zajedno sproveli sajt za zapošljavanje HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi. U istraživanju je učestvovalo 1.328 profesionalaca i početnika iz Srbije. Rezultati ovog istraživanja pokazali su i da u IT sektoru i dalje preovlađuju muškarci, uzrasta od 18-39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanje.

Što se tiče zadovoljstva svojim poslom i godine pokazuju da u IT zajednici preovlađuju muškarci, oni uzrasta 18-39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanjem. U pogledu zadovoljstva, čak sedam od 10 zaposlenih u IT-ju zadovoljno je svojim poslom i prosečnom platom. Smatraju svoju kompaniju dobrim mestom za rad. Međutim, tek oko 60 odsto je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji-

Prema podacima koji su objavljeni u istraživanju, prosečna zarada u Srbiji za 2022. godinu u IT sektoru je 1.600 evra. Takođe, podaci pokazuju da muškarci imaju prosečnu zaradu u 2022. godini od oko 1.700 evra, dok žene imaju prosečnu zaradu od oko 1.300 evra. Skoro polovina zaposlenih u IT sektoru, sa prosečnom mesečnom zaradom za 2022. godinu od 1.765 evra, živi i radi u Beogradu, dok se na drugom mestu nalazi Vojvodina, sa prosečnom zaradom za 2022. godinu od 1.526 evra. Zatim su na listi Južna i Istočna Srbija sa 1.225 evra, a najmanje su plaćeni IT-evci u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji (u proseku 1.192 evra).

Kako bi se stiglo do visokih zarada, ispitani su naveli da su u najvećem broju slučajeva zaposleni kao stručnjaci na poljima sledećih IT tehnologij:

  • HTML/CSS
  • JavaScript
  • Java
  • C#
  • Python

Kao ključne razloge zašto se odlučuju da promene posao trećina stručnjaka navodi neadekvatnu platu. Drugi bitan faktor za donošenje takve odluke ističu sporo napredovanje. Pored toga, na promenu kompanije utiču i nešpostojanje modela rada od kuće ili hibridnog modela u kompaniji. Kako piše na sajtu HelloWorld.rs, prethodnih godina vlada veliko interesovanje za prekvalifikaciju u IT oblast. Da u IT sektoru ne rade isključivo ljudi sa visokim obrazovanjem, pokazuje i brojka da 25 odsto stručnjaka ima završenu samo srednju školu. Oko 55 odsto ispitanih u istraživanju ima završen fakultet, dok 19 odsto njih ima završene master i doktorske studije.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

klavire_prevozi_ostoja

Da bi ste radili kao programer, morate da imate završen fakultet.. Da, moguće je prekvalifikovati se sa vatrogasca ili policajca ili pekara u programera ili testera, ali 90% njih ne postanu vrhunski programeri i ne doguraju dalje od kodera ili manuelnog testera, plata je u najboljem slučaju 1000 - 1200e. Da, bolje je to nego njihov primarni posao.. Razlika između nekog samoukog ili priučenog developera i nekog sa formalnim obrazovanjem (ETF, PMF, FTN, FON) je ogromna i u načinu razmišljanja i u širini znanja i u usvajanju novih znanja i tehnologija. Koder može da bude manje više svako, ali inženjer ne može.. Neko ko je super inteligentan će se probiti, ali to su izuzeci, a ne pravila.

Aleksandar

Plate su znatno manje.

Gustav Engurssen

Ma kakvi, kad porastem hoću da budem Izvršitelj. Milion ura za godinicu, koji to posao moze da pruzi.

special image