• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENA ALUMINIJUMA VRTOGLAVO PORASLA: Šok na berzama nakon vesti o zabrani prodaje ruskog metala!

Autor Nikola Todorović

Cene plemenitih metala koji se koriste u industrijskoj proizvodnji zabeležile su nagli porast.

 Cena aluminijuma porasla Izvor: Profimedia

Industrijski metali prete novim talasom poskupljenja sirovina nakon što se pronela vest da Londonska berza metala (LME) razmatra zabranu prodaje roba iz Rusije. Robne berze u svetu vraćale su se na vrednosti koje su imale u februaru i martu, kada su cene dostigle rekordne nivoe iz istog razloga kao i u petak - straha od nestanka ruske robne sa organizovanog tržišta. U periodu između, cene su dosta pale, za neke sirovine i ispod pređašnjih nivoa, ali sad se panika ponovo javlja. Ovoga puta je prvo mesto zauzela je cena aluminijuma, kome je cena fjučersa na Londonskoj berzi metala (LME) skočila rekordnih 8,5 odsto.

Ovakav skok cene izazvala je procena Blumberga da LME planira da zabrani prodaju metala iz Rusije. Metal koji se naširoko koristi u industriji je reagovao cenom i skočio na 2.305 dolara za tonu u samo jednom danu, dok su velike skokove imali i nikl (pet odsto) i cink (četiri odsto). Metali su inače imali silazni trend cene, zbog straha od manje tražnje, ali onda se situacija na tržištu promenila. 

Blumberg izveštava da LME planira da pokrene diskusiju o tome pod kojim uslovima bi moglo da se blokira nova isporuka ruskih metala kroz njenu mrežu. Takva zabrana bi imala velike posledice po svetsko tržište metala ali i po samu Rusiju, koja je glavni snabdevač sveta aluminijumom, niklom i veliki snabdevač prerađenim bakrom.

Berza je ranije izjavila da nema planove da pokrene bilo kakvu akciju van toga što donose sankcije EU i SAD prema Rusiji zbog rata u Ukrajini. Od dejstava tih sankcija su bili pošteđeni metali, pa su veliki ruski proizvođači, kao što su „Rusal“ za aluminijum i „Norilsk nikel“ za nikl ostali nedirnuti.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ovo može ići na ruku Crnoj Gori

Sa visokim cenama aluminijuma i izbacivanjem Rusije sa tržišta biće isplativo da se pokrene proizvodnja u Kombinatu aluminijuma u Podgorici. Puno ljudi će početi da radi u rudniku boksita i kombinatu, a biće više posla i za železnicu, luku Bar i pomorske prevoznike.

ProlazNIK

Nije ovo ništa, ko može da lageruje bakar i sačeka godinu, dve ide to x10.

Z

Isto kao i sa gasom, umobolne akcije sa zapada. 🧐😁

special image