• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTKRIVENO GDE JE NOVO NALAZIŠTE ZLATA U SRBIJI: Javnost se ne smiruje - Mala opština će procvetati, obavljeno bušenje

Autor Ivana Lazić

Kompanija "Dundee Precious Metals Inc." (DPM) zvanično je saopštila pre nekoliko dana da su nadomak njenog projekta “Timok Gold” na lokalitetu Čoka Rakita.

 Nova nalazišta zlata u Srbiji u opštini Žagubica Izvor: Google Maps/Printscreen/Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić sredinom decembra naveo je da je u jednoj “siromašnoj opštini na jugoistoku zemlje” pronađeno veliko nalazište zlata, i od tada se javnost ne smiruje u želji da sazna gde su ta nalazišta. 

Kompanija "Dundee Precious Metals Inc." (DPM) zvanično je saopštila pre nekoliko dana da su nadomak njenog projekta “Timok Gold” na lokalitetu Čoka Rakita (Homolje, opština Žagubica) pronađeni zlato i bakar, “među drugim uzorcima visokog kvaliteta”.

Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta “Timok Gold”, a sa 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata (Au) i 0.11% bakra, kaže se u saopštenju.

“Preliminarni metalurški testovi ukazuju da je izdvajanje zlata veće od 93%. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu”, naveli su analitičari iz grupe Stifel. Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom kvartalu 2022.

U isto vreme, i analitičari kompanije "Canaccord Genuity" kazali su da “stvari postaju jako slatke u Čoka Rakiti”.

“Investitori će se možda setiti da DPM nije uspevao da ih ubedi u ekonomsku isplativost projekta na Timoku, ali verujemo da će ovo povećati njihove šanse”.

Predsednik Vučić je objavio da su u Srbiji otkrivena i nalazišta zlata i kalcijum-karbonata. Početkom januara je dodao da je nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije.

Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo”, rekao je Vučić, ali i dodao da će opština “doslovno procvetati, te da je u njoj pronađeno “mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki”.

Da sam birao bolju opštinu, ne bih je našao. U pitanju je jugoistok Srbije. Ta opština će procvetati”, zaključio je predsednik Srbije.

(Mondo/Nedeljnik)

Pročitajte i ovo:

Komentari 68

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posle 2000te

Pokojni premijer Dj., je u neposrednom kontaktu sa rudarima iz Bora imao veoma optimističnu poruku: "Sta da vam kazem, posadite pecurke u rudarskim oknima, mozda cete zaraditi nesto od prodaje.." Kakav cinik! Belosvetski manipulator. Ne velicajte njegove 'zasluge' za Srbiju i njen prosperitet, nije ni zasluzio da ostane premijer. Dok je bio protiv Slobe bio je miljenik zapada, a posle je shvatio da je bio u zabludi. Nije mi zao takvih licemera.

Ljutic

Rudna bogatstva treba iskoristiti, jer ce u buducnosti državljanima Srbije biti važna imovina koja ce garantovati finansijsku rentabilnost u zlatu koje se deponuje u NBS. Obzirom da se na zapadu štampaju bezvredne valute, važno je da se ovaj državni vrh osvesti, da ne prodaje budzašto, a da Srbija nema koristi od toga. 1903ce je osnovan RTB Bor. 120g postoji taj Zlatno-Bakarni rudnik, od koga su sve vlasti i onaj kralj imale zlatne poluge da mogu na berzama da garantuju da ne dodje do sloma male Srbije. Sfrj je opstajala na tim polugama zlata. Tako da molim komentatore da se sa poštovanjem odnose prema 120g istoriji RTB Bor i svim ljudima koji su tamo radili i još uvek rade. Za razliku od mnogih trange-frange propalih preduzeca. Nikada nije bilo lako proizvoditi zlatne poluge da biste svi vi mogli da se hvalite kako je jugoslavija, sfrj, srj, scg ... bila uspešna zemlja. Dodjite i vidite Srbiju na istoku. Bez obzira na sve, tamo je prirodni vetropark.

Mikica

Mozda?! Samo da ne bude kao pred Slobin pad kad su nadjene ogromne zalihe,lezista nafte i gasa u Vojvodini!

special image