• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA NAS ČEKA OD 1. FEBRUARA? Pitanje mleka "na stolu", ekonomista otkriva da li nam preti nova NESTAŠICA i cenovni šok!

Autor Marija Ivetić

Police domaćih trgovina preplavljene su mlekom iz Češke i Poljske, cene svakoga dana rastu, a prvog dana februara moglo bi da dođe do još jedne izmene po pitanju snabdevanja osnovnih životnih namirnica.

 MLEKO ČAŠA Izvor: Printscreen/Youtube/K1 televizija/Amazing Stuff

Zabrana izvoza mleka i mlečnih proizvoda koja je na snazi do 31. januara, sutra ističe, a šta možemo nakon tog datuma da očekujemo na domaćem tržištu, veliko je pitanje. Građani strahuju da nas čeka nova nestašica mleka ili veliki skok cene, ali takav scenario, sudeći prema rečima stručnjaka, malo je verovatan.

“Što se tiče produžetka Uredbe koja je na snazi, ovo je zapravo već treći put da se ona produžava i nisam siguran da bi imala jače efekte po snabdevenost domaćeg tržišta mlekom prvestveno zato što je prethodnih par meseci zabeležen visok uvoz mleka iz drugih zemalja, prvenstveno Poljske, Češke, Slovenije i BiH”, navodi ekonomista Mihailo Gajić, direktor istraživačke jedinice Libertarijanskog kluba Libek.

Ekonomista objašnjava da Srbija više nije samo izvoznik mleka kao što je bio slučaj prethodnih godina, već je sada postala i uvoznik mleka i dela mlečnih proizvoda.

U takvoj situaciji ukoliko zabranite izvoz mleka, takva odluka neće bitno uticati na situaciju na tržištu, kao što ni dizanje ove zabrane ne bi dovelo do toga da se mleko dalje izvozi iz Srbije. Čim se mleko uvozi u Srbiju, znači da je cena mleka u našoj zemlji nešto viša nego u zemljama odakle se mleko uvozi”, kaže Gajić koji zaključuje da nema ekonomske logike da se skuplje mleko izvozi za zemlje u okruženju kada postoji jeftinija varijanta.

Izvor: Rina

“Nisam siguran da postoje razlozi za produženje uredbe, ali s druge strane, nismo imali adekvatnu analizu toga kako bi ograničavanje cena životnih namirnica, prvenstveno mleka, uticalo na domaće tržište. Zato je u jednom trenutku došlo do nestašice mleka, pa smo morali da uđemo u interventni uvoz mleka iz drugih zemalja. Naime, domaćim proizvođačima mleka po ceni koju su dobijali od mlekara, nije se isplatilo da proivode mleko pa je dobar deo stočnog fonda otišao na klanje. S druge strane, mlekare nisu mogle da im ponude veću cenu jer je ona u maloprodaji bila zamrznuta”, objasnio je Gajić.

Kada je u pitanju cena mleka, ekonomista navodi da je izvesno da će ona nastaviti da raste, ali da u ovom trenutku, nisu moguće precizne projekcije.

“Imajući u vidu da je ove godine projektovana stopa inflacije od 11 odsto, mogli bismo da očekujemo da će cena mleka nastaviti da raste, ali koliko će biti to kretanje, ne mogu da projektujem”, završava Gajić.

Možda će vas zanimati

 (Mondo)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image