NP "Kopaonik" je obavestio posetioce, da od 26. januara pa do 1. februara 2023. godine, ulaz u Nacionalni park Kopaonik mogu da plate preko sajta www.naplatanpk.rs ili lično na naplatnim stanicama (kao do sada). Dok će se od 1. februara primenjivati samo e-naplata.

Od 26.1.2023. godine se više ne zaustavlja na naplatnim stanicama pri ulasku u Nacionalni park Kopaonik, već će se prolaziti bez zaustavljanja. Kamere će na naplatnim stanicama zabeležiti registarske oznake vozila, koje će se zatim evidentirati u novom sistemu elektronske naplate. Plaćanje će se vršiti po izlasku iz Nacionalnog parka i to po važećem nepromenjenom cenovniku.

Plaćanje se može izvršiti na dva načina:

  • Elektronski putem sajta www.naplatanpk.rs
  • Lično pri izlasku na naplatnim stanicama koje rade od 7 do 19 časova


Novi sistem e-naplate omogućava korisniku obračunavanje najpovoljnijeg iznosa naknade u odnosu na period boravka (na primer: posetilac je proveo 5 dana u Nacionalnom parku sa putničkim vozilom, pri izlasku dobiće ponudu plaćanja nedeljne karte koja iznosi 800 RSD umesto da plaća 5 dnevnih karata koje bi iznosile 1.500 RSD).

Posetioci koji ne izvrše plaćanje u roku od 8 dana po izlasku neće ostvariti popuste za nedeljnu ili godišnju kartu već će se njihov boravak obračunavati 300 dinaranaplata  dnevno plus troškovi opomene. Za posetioce koji planiraju više puta u toku godine posetu Nacionalnom parku, preporučuje se kupovina godišnje karte. Poseban popust će imati posetioci koji plaćaju  Mastercard karticom preko sajta, dobijaju dodatan popust od 100 dinara.

Cenovnik iz maja 2019. godine je ostao nepromenjen, a cene su formirane na osnovu tipova motornih vozila koji ulaze u Nacionalni park Kopaonik.

I kategorija motornih vozila do 1,3m visine (kod prednje osovine vozila) - motocikli i putnička vozila:

Dnevno: 300 RSD
Nedeljno: 800 RSD
Godišnje: 2.000 RSD

II kategorija motornih vozila sa prikolicom visine do 1.3m i kombi vozila:

Dnevno: 500 RSD
Nedeljno: 1.300 RSD
Godišnje: 3.300 RSD

III kategorija motornih vozila visine veće od 1,3m (autobusi i kamioni):

Dnevno: 700 RSD
Nedeljno: 1.800 RSD
Godišnje: 4.500 RSD

IV kategorija motornih vozila visine veće od 1,3m (kod prednje osovine vučnog vozila) sa više od tri osovine - sva vozila sa više od tri osovine:

Dnevno: 1.700 RSD
Nedeljno: 4.500 RSD
Godišnje: 22.000 RSD

V kategorija vozila u koju spadaju motorne sanke, četvorotočkaši, odnosno kvad vozila (ATV, UTV, SSV), enduro i reli motocikli, modifikovana vozila za prevoz turista i teška terenska džip vozila:

Dnevno: 300 RSD
Povlašćene karte za stanovnike Opština Raška i Opština Brus ne postoje.

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode započelo je naplatu ulaska u Nacionalni park Kopaonik od oktobra meseca 2017. godine. Ulazne kapije su Jošanička banja - Đorov most (putni pravac Jošanička banja - Kopaonik), Brus - Brzeće (putni pravac Brzeće - Kopaonik i Sunčana dolina (putni pravac Rudnica - Kopaonik.

(MONDO)