• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO "PREVARITI" BANKU? Nema kamate niti drugih troškova - ekonomista objasnio koliko se ovakav sistem ISPLATI!

Autor Marija Ivetić

Nekada su čekovi bili sredstvo redovnog plaćanja, ali su taj deo redovnog plaćanja preuzele kartice, dok se čekovi koriste za kasniju naplatu. Ipak, plaćanjem na čekove možete da odložite plaćanje, bez da banci platite kamatu.

 Plaćanje čekovima na rate, da li se isplati i kolika je kamatna stopa Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/screenshot/Senzal Capital

Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje jedno od redovnih i omiljenih sredstava plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi jer banka ima troškove izrade čekova, a s druge strane, na njih ne obračunava kamatu. Sredinom 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka Srbi su uz gotovinu najčešće plaćali čekovima, ali situacija se sada znatno promenila. Danas su kartice vodeće sredstvo plaćanja, ali čekovi i dalje mogu biti daleko isplativiji jer je glavna razlika u odnosu na neke druge vrste plaćanja to što prilikom plaćanja na čekove – nema kamate.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Singidunum Nikola Stakić kaže za MONDO da je i sam stekao utisak da građani u manjem procentu koriste ovakav vid plaćanja jer je vremenom plaćanje u čekovima dosta izgubilo na značaju.

“Ček je izgubio na značaju jer nije revalorizovan, i dalje je limitiran iznos na 5.000 dinara, što je iznos koji se godinama nije promenio, ali taj novac više nema jednaku vrednost”, objašnjava Stakić za MONDO.

Izvor: Printscreen/Youtube/Senzal Capital

Ne postoji kamata na čekove

Ipak, prema rečima našeg sagovornika, plaćanje u čekovima je dosta isplativo.

“Sve što možete da platite, a da efektivno izađe isto bez ikakvih kamata ili penala, matematički gledano se isplati, s tim što to ne znači da bi građani trebalo da troše čekove u meri u kojoj ne mogu da ih isplate svojim mesečnim prihodima. Vidim da različite firme i prodavci, naročito elektronike i bele tehnike, nude plaćanje čekovima, mada možete na to da gledate kao na mač sa dve oštrice. Plaćanje čekovima jeste komoditet, ali kada građani kupuju na 12 ili 24 rate više proizvoda sa višom cenom, kada se taj taj iznos sabere, on svakako nije mali. Sigurno se matematički isplati, umesto 1.000 dinara bolje je dati po 100 dinara na 10 mesečnih rata, ukoliko je to efektektivno, bez kamate”, jasan je Stakić.

S druge strane, profesor ističe da kreditne kartice po prirode stvari spadaju pod takozvani revolving kredit koji sa sobom nosi kamatnu stopu, dok se na čekove u najvećem broju slučajeva, ne obračunava nikakva kamata.

“Građani u najvećem broju na čekove kupuju belu tehniku u čijim prodavnicama je istaknuta osnovna cena koja podrazumeva plaćanje na rate. Popust se daje u slučaju gotovinskog plaćanja koje sada ima mnogo više smisla jer novac postaje sve skuplji, pa se trgovcu više isplati ako dobije gotovinu odjednom, nego što je to bilo pre godinu ili dve, kada su kamate bile jako niske”, naveo je Stakić za MONDO dodajući da sve veći broj prodavaca u poslednje vreme nudi i popuste na onlajn plaćanje.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djogani

Check one, Check two!

Shevchenko

Da, u pravu je, s tim da treba napomenuti da banke izdaju čekove ako otvoriš dozvoljen minus. Naravno, to te ne obavezuje da ga koristiš, ali često naiđu neočekivani troškovi, pa se na kraju plaća kamata na dozvoljen minus. Teško je banke "zeznuti"

special image