• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDAN TROŠAK SE VIŠE NEĆE PLAĆATI: Menjaju se zakoni o planiranju i izgradnji objekata, evo šta je novo!

Autor Sara Gajić

Prema novim izmenama zakona sve nove zgrade će morati da imaju sertifikat o energetskim svojstvima zgrade.

 Nove zgrade moraju da imaju sertifikat o energiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nacrt izmena zakona o planiranju i izgradnji predviđa da sve nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima zgrade, vlasnici objekata moraju biti besplatno priključeni na infrastrukturu Plaćanje konverzije za građevinsko zemljište biće konačno ukinuto, dok će naknadu za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine plaćati sportska društva, stambene i zemljoradničke zadruge, kao i oni na koje se primenjuje Aneks G o sukcesiji. Ovo je predviđeno Nacrtom izmena zakona o planiranju i izgradnji.

Osim što se ukida Zakon o konverziji uz naknadu određenoj kategoriji lica, među kojima su najzastupljeniji vlasnici privatizovanih preduzeća, što je prilično kočilo gradnju, ubuduće će svi koji hoće nešto da grade mnogo brže dolaziti do građevinskih dozvola. Prilično će biti unapređen elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP), uvođenjem novih funkcionalnosti i poboljšanjem postojećih, naročito uvođenje e-prostora, kojim, postupak za izradu i imenu planske dokumentacije postaje efikasniji i brži.

Elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola koji se primenjuje osam godina dao je dobre rezultate, o čemu svedoče brojke koje pokazuju da je 2021. izdato 30.177 građevinskih dozvola, a 2015. tri puta manje, odnosno 10.438, ali su bila potrebna dodatna unapređenja ovog sistema kako bi ovaj postupak bio još efikasniji.

Nacrtom izmena zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je uvođenje glavnog državnog urbaniste, što je logično jer gradovi imaju gradske urbaniste. Time će biti uveden red u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja na teritoriji Srbije. Takođe, biće formirana Agencija za prostorno planiranje i urbanizam čime se deo nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prenosi na Agenciju.

Veoma značajno je i to što je pojačana zaštita zaštićenih prirodnih i kulturnih područja. Ubuduće će Vlada Srbije donosi plan područja posebne namene za te celine zbog značaja ovog prostora i uočenih nepravilnosti u donošenju urbanističkih planova koje su do sada radile lokalne samouprave što je na nekim područjima dovelo do značajne devastacije prostora. Lokanim samoupravama se propisuje obaveza donošenja planskih dokumenata na najmanje 70 odsto građevinskog područja čime su omogućava zakonita izgradnja i preventivno deluje na pojavu bespravne gradnje.

Novina je da će informacije o lokaciji izdavati javni beležnici jer se na njih prenosi deo ovlašćenja s državnog organa, što bi trebalo da učini efikasnijim proces pribavljanja potrebnih akata o izgradnji.

U cilju bržeg i efikasnijeg pribavljanja uslova imalaca javnih ovlašćenja propisano je da ih izvan objedinjene procedure može pribaviti investitor, uz zahtev za izdavanje lokacijskih uslova priloži u formi elektronskog dokumenta.

Takođe, među novinama je i to da će biti ukinut leks specijalis za linijske infrastrukturne objekte. Prilikom overe kupoprodajnog ugovora nepokretnosti i zaključenja ugovora o zakupu obavezno se dostavlja i sertifikat o energetskim svojstvima zgrade (energetski pasoš), čime se dodatno unapređuje energetska efikasnost u zgradarstvu. Ovo je usaglašavanje s Direktivom o energetskim performansama zgrada EU.

Vlada pored dugoročne strategije za podsticanje ulaganja u obnovu Nacionalnog fonda zgrada donosi i Nacionalnu metodologiju proračuna energetskih karakteristika zgrada. Novina se odnosi na zgrade koje budu izgrđene posle stupanja na snagu zakona. Dakle, sve nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima zgrade.

Za zgrade javne namene, republika, pokrajine, preduzeća lokalne samouprave i ustanove imaju rok od tri godine da pribave zeleni sertifikat. Za zgrade koje su građene ranije pravna lica imaju rok od pet godina da urade elaborate za dobijanje energetskog pasoša. Za stare stambene zgrade ovaj rok je deset godina, s tim što će za ove zgrade elaborate raditi lokalne samouprave o svom trošku bez prava da to naplate stanarima zgrada.

Važna novina jeste da svi vlasnici objekata moraju biti priključeni na postojeću infrastrukturu, naročito na infrastrukturu vodovoda, kanalizacije, gasovoda, daljinskog grejanja, ali vlasnik objekta nema obavezu da plati priključenje. Cilj je da se svi korisnici u opštinama i gradovima priključe na infrastrukturu. Time će se značajno smanjiti individualna ložišta, odnosno uštedi energija, a da korisnik nema nikakve finansijske izdatke.

Investitori koji po završetku objekta pribave sertifikat zelene gradnje imaju pravo na umanjenje obračunatog doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta u visini od deset odsto. Investitori moraju dostaviti polisu osiguranja od štete prema trećim licima koja može nastati izvođenjem radova.

Uz zahtev za izdavanje upotrebne dozvole mora se dostaviti i dokaz o kretanju, odnosno skladištenju građevinskog otpada, što je uslov za izdavanje ovog dokumenta. Nacrt zakona propisuje lokalnim samoupravama obavezu da u roku od šest meseci dostave podatke o braunfild lokacijama na svojoj teritoriji, kao i da sačine registar takvih lokacija.

Suzbijanje bespravne gradnje

Nacrtom zakona propisana je situacija kojom republički inspektor može preuzeti nadležnosti od inspekcijskih organa lokalne samouprave u cilju efikasnijeg rada i sprečavanja bespravne gradnje. Proširena su ovlašćenja urbanističkih inspektora. Propisano je da pored izvođača radova i investitora odgovara i vlasnik parcele na kojoj se gradi objekat bez građevinske dozvole.

Precizirano je da naknadno pribavljena građevinska dozvola ne oslobađa odgovornosti odgovorna lica za učinjeno krivično delo, privredni prestup i prekršaj. Dodatno su proširena ovlašćenja građevinskog inspektora koji podnosi krivičnu prijavu protiv odgovornih lica i inicira postupak oduzimanja licence glavnog izvođača radova za koga se utvrdi da gradi bez građevinske dozvole i prijave radova.

(MONDO/Politika)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

12345da

kako napraviti kucu, kada urbanisticke planove, država ne može da usvoji po 10 god

special image