• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO JE! EVROPSKI SUD DONEO ODLUKU O PENZIJAMA U SRBIJI: Ticalo se onih koji imaju veće iznose, mera privremena

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu penzionera iz Srbije.

 Sud doneo odluku o penzijama u Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Evropski sud za ljudska prava saopštio je danas da je odbacio tužbu 11 vojnih penzionera protiv Srbije, a koju su podneli zbog umanjenja penzija u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine.

Kako je navedeno, odluka je konačna. Penzije su bile umanjene nakon usvajanja zakona kao mera štednje koje je usvojila Vlada Srbije. Zakon je povučen pošto je procenjeno da je javni dug u dovoljnoj meri smanjen. U presudi, koja je donesena, objašnjeno je da je smanjenje penzija bilo ograničeno na one koji su primali veći iznos, da je trajalo manje od četiri godine i da je mera bila privremena. 

Navodi se, takođe, da se radilo o naporima da se balansira državni budžet. Ocenjeno je da su vlasti napravile fer balans između obezbeđivanja finansijske stabilnosti penzijskog sistema i zaštite osnovnih prava penzionera da podnesu preveliki namet, pišu agencije.

Sudije su jednoglasno odlučile da tri zahteva skinu sa liste razmatranja, jer jedan od tužilaca nije odgovorio na korenspodenciju suda, a u druga dva slučaja podnosioci tužbe su umrli, a njihovi naslednici nisu predali zahteve za nastavak postupka.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

Znaci penzija ipak nije zaradjeno tokom zivota vec socijalna kategorija, pa koliko ti milostinje udeli drzava!!! Ukidajte tu nakardnu glupost i neka se svako snalazi kako zna i ume. Umro mi je otac pre desetak dana, bio penzioner 3 godine, a uplacivao ceo radni vek PIO fondu umesto da je stedeo i sebi priustio uzivanje poslednjih godina zivota!!!

special image