• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUŠKARCA IZ LAJKOVCA FIRMA ZAKINULA ZA DOPRINOSE! SAD PROLAZI PAKAO: Državi mora da vrati ogroman novac, a to nije sve

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Penzioner iz Lajkovca mora državi na vrati 115.000 dinara na ime penzije.

 Penzioner iz Srbije duguje državi novac Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Muškarac J. K. iz Lajkovca razboleo se nakon 17 godina rada u Srbiji, imao je operaciju srca i lekarska komisija je proglasila da je on osoba sa invaliditetom zbog čega je otišao u invalidsku penziju. Dobio je privremeno rešenje, a kad je stiglo konačno rešenje saznao je da mora državi da vrati 115.000 dinara. 

Prema rečima sagovornika nakon što je otišao u invalidsku penziju krenula je zavrzlama sa PIO fondom. "Ispostavilo se da mi firma nije uplaćivala oko godinu i tri meseca doprinose. Kako ne bih ostao bez prihoda, doneto je privremeno rešenje po kome mi je isplaćivana po zakonu najniža invalidska penzija u iznosu od 13.283 dinara. Pošto imam i 19 godina radnog staža u Hrvatskoj uspeli smo da se izborimo posle nekih godinu dana i za tu penziju", ispričao je J. K. penzioner iz Lajkovca koji kaže da je ova njegova priča počela još 2015. godine.

Kako je naveo, pet godina kasnije firma u Srbiji uplatila mu je doprinose i tada mu je PIO fond izdao konačno rešenje koje ga je šokiralo. Ispričao je da je u rešenju pisalo da mu se dodeljuje najniža moguća penzija i da duguje novac državi. "U rešenju je pisalo, zamislite, da mi se dodeljuje niža penzija od najniže moguće! Tako moja konačna penzija iznosi oko 11.000 dinara! I to nije sve! Pisalo je da sada dugujem državi jer su mi pet godina isplaćivali 2.000 više nego što treba i da moram da vratim oko 115.000 dinara! Oduzimaju mi od penzije koja je 11.000 dinara po 2.000 svakog meseca na ime tog duga. Kada sam pitao PIO fondu o čemu se radi i kako je ovo moguće odgovorili su mi da imam penziju iz Hrvatske koja je nešto veća i da mogu od toga da živim. Ne razumem, stvarno, kakve to veze ima. To su dve odvojene penzije, zar 17 godina beneficiranog radnog staža vredi 100 evra?", kazao je penzioner.

Problem u neslaganju cifara nastaje kada penzioner na konačno rešenje o penziji čeka duži vremenski period. U međuvremenu se neke svari promene, pa kada ono stigne, iznos penzije može da se razlikuje od onog u privremenom rešenju. Ukoliko se ispostavi da je iznos veći nego u privremenom rešenju, država penzioneru treba da isplati razliku, a u drugom slučaju ukoliko je ipak manji, penzioner je dužan da vrati onoliko koliko prelazi određenu penziju u konačnom rešenju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, je krajem prošle godine na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavio da se zbog nedostajućih podataka, privremeno rešenje po službenoj dužnosti, zamenjuje rešenjem, kojim se određuje konačan iznos penzije, od dana utvrđivanja prava na penziju. Kako su tada naveli, ukoliko u roku od tri godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaje konačan.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image