• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRŽAVA DAJE 5.000€ ZA KUPOVINU OVIH VOZILA! Evo ko može da se prijavi za pomoć i kad - Neophodno uraditi jednu stvar

Autor Ivana Vlajković

Zahtev za subvencionisanu kupovinu električnih i hibridnih vozila može da se podnese do 31. oktobra.

 Ko može da dobije subvencije za električno ili hibridno vozilo Izvor: YouTube/Printscreen/Autohaus Otto Griesbeck GmbH

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila stupiće na snagu 11. marta. Za subvencije je, za ovu godinu, predviđeno 294 miliona dinara. Dodelu novca vršiće Ministarstvo zaštite životne sredine.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu vozila može da se podnese do 31. oktobra, a pravo na nju imaju pravna i fizička lica i preduzetnici. Ovo pravo nemaju pravna lica i preduzetnici koji su ostvarili, odnosno koji ostvare pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

U Uredbi je naglašeno da subvencionisana kupovina važi samo za nova vozila, odnosno za ona koja nisu bila u upotrebi. Tu spadaju tri vrste vozila: L - mopedi, motocikli, tricikli, četvorocikli, M - vozila za prevoz lica (M1 - putničko vozilo vrste M koje ima najviše devet mesta za sedenje uključujući i sedište vozača), N - teretna vozila (N1 - vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone).

Za kupovinu vozila predviđeni su sledeći iznosi subvencija:

– 250 evra za vozila vrste L1 i L2 (mopedi i laki tricikli)

– 500 evra za vozila vrste od L3 do L7 (motocikli, teški tricikl, četvorocikli)

– 5.000 evra za vozila vrste M1 i N1 isključivo na električni pogon

– 3.500 evra za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon, koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon, kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja + sa emisijama ugljen-dioksida (CO2) do najviše 50 g/km

– 2.500 evra za vozila vrste M1 i N1, koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor, sa emisijama CO2 do najviše 140 g/km

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila. Pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja kupuju vozilo na rate dužna su da pre isplate subvencije zaključe ugovor o finansijskom lizingu i isplate iznos u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene novog vozila davaocu finansijskog lizinga na ime dela učešća za odobrenje ugovora o lizingu.

Ako kupuju novo vozilo sopstvenim sredstvima, subvencija se isplaćuje nakon dostavljanja dokaza o isplaćenom delu kupoprodajne cene. Tada su u obavezi da u roku od 15 dana od dana prijema rešenja dostave ministarstvu ugovor o kupoprodaji vozila, račun za avans (ako je plaćen avans), predračun i dokaz o uplati preostalog dela kupoprodajne cene vozila - izvod iz banke.

Ukoliko vozilo kupuju putem finansijskog lizinga, moraju u roku od 15 dana od prijema rešenja da dostave ministarstvu ugovor o finansijskom lizingu, potvrdu lizing kuće o visini uplaćenog učešća, kao i dokaz o izvršenoj uplati. Postupak dodele subvencija se prekida ako visina opredeljenih sredstava u tekućoj godini nije dovoljna za odobravanje svih uredno predatih zahteva.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila podnosi se u zatvorenoj koverti na adresu Ministarstvo zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom: "Zahtev za subvencionisanu kupovinu novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i novih vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon)”.

(MONDO/Nova S)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image