Cena crnog luka na pijacama u Čačku se utrostručila, pa je ovo povrće, skuplje i od sezonskog voća. Potrošači po svemu sudeći manje seju luk u svojim baštama, pa je i to uticalo na cene povrća. Iako kupcima ovih dana idu "suze" na oči od cena, znaju da bez luka ne mogu napraviti dobar ručak.

"Cena crnog luka, domaćeg kolačara je trenutno 180 dinara, holandski je 150. Sve nas koji proizvodimo i prodajemo na tezgama, cena je iznenadila. Međutim, po svoj prilici da se naš narod malo odaljio od svojih proizvoda i ne seje luk, pa bude i cena viša", rekao je prodavac za tezgom voća i povrća na čačanskoj pijaci Zoran Ćiriman, prenosi Glas zapadne Srbije.

Kupci kažu da se skoro može kupiti dva kilograma pomorandži za kilogram luka. Ćiriman dodaje da od kilograma semenskog luka koji košta svega 250 dinara na kraju sezone može roditi i do 20 kilograma tog povrća, te je najbolje rešenje, da svako zaseje luk u svom domaćinstvu i tako se obezbedi za celu sezonu.

U Beogradu, na Paliluskoj pijaci, kilogram ovog povrća početkom meseca, koštao je 300 dinara. Nešto jeftinije bile su ostale prestoničke pijace, pa je crni luk u jednom trenutku dostigao cenu od 200-250 dinara, za kilogram, a ona je ubrzo spasla.

"Crni luk je koštao 100, a sada krupan košta i do 180 dinara po kilogramu", kaže poljoprivrednik iz Kočinog Sela kod Jagodine Zo­ran Milanović. Krupni crveni luk košta do 150 dinara.

Kako STIPS prenosi, crni luk na zelenoj pi­jaci u Smederevu košta od 100, dok je u Leskovcu i Loznici 150 dinara po kilogramu. U Kraljevu i Užicama je nešto jeftiniji i iznosi 130 dinara. Na kvantaškoj pijaci u Novom Sadu kilogram ovog povrća je 80, dok je u Beogradu 120 dinara.

(Mondo)