• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPCIMA IDU SUZE NA OČI! NE ZBOG LUKA, VEĆ ZBOG CENE: Skuplji od sezonskog voća, šta je razlog drastičnog poskupljenja

Autor Ivana Lazić

Cena crnog luka se utrostručila, pa tako kilogram ovog povrća na pijacama košta 180 dinara, a ranije je ne beogradskim pijacama koštao i više od 300 dinara.

 GetOriginalImageByIdsdsds.jpg Izvor: Mondo

Cena crnog luka na pijacama u Čačku se utrostručila, pa je ovo povrće, skuplje i od sezonskog voća. Potrošači po svemu sudeći manje seju luk u svojim baštama, pa je i to uticalo na cene povrća. Iako kupcima ovih dana idu "suze" na oči od cena, znaju da bez luka ne mogu napraviti dobar ručak.

"Cena crnog luka, domaćeg kolačara je trenutno 180 dinara, holandski je 150. Sve nas koji proizvodimo i prodajemo na tezgama, cena je iznenadila. Međutim, po svoj prilici da se naš narod malo odaljio od svojih proizvoda i ne seje luk, pa bude i cena viša", rekao je prodavac za tezgom voća i povrća na čačanskoj pijaci Zoran Ćiriman, prenosi Glas zapadne Srbije.

Kupci kažu da se skoro može kupiti dva kilograma pomorandži za kilogram luka. Ćiriman dodaje da od kilograma semenskog luka koji košta svega 250 dinara na kraju sezone može roditi i do 20 kilograma tog povrća, te je najbolje rešenje, da svako zaseje luk u svom domaćinstvu i tako se obezbedi za celu sezonu.

U Beogradu, na Paliluskoj pijaci, kilogram ovog povrća početkom meseca, koštao je 300 dinara. Nešto jeftinije bile su ostale prestoničke pijace, pa je crni luk u jednom trenutku dostigao cenu od 200-250 dinara, za kilogram, a ona je ubrzo spasla.

"Crni luk je koštao 100, a sada krupan košta i do 180 dinara po kilogramu", kaže poljoprivrednik iz Kočinog Sela kod Jagodine Zo­ran Milanović. Krupni crveni luk košta do 150 dinara.

Kako STIPS prenosi, crni luk na zelenoj pi­jaci u Smederevu košta od 100, dok je u Leskovcu i Loznici 150 dinara po kilogramu. U Kraljevu i Užicama je nešto jeftiniji i iznosi 130 dinara. Na kvantaškoj pijaci u Novom Sadu kilogram ovog povrća je 80, dok je u Beogradu 120 dinara.

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kopač i Orač

Ima kod mene beli luk brdski domaci iz nezagadjne sredine znaci nije nikakav uvoz mutant bez mirisa ukusa. Cena 2000 rsd ko voli nek izvoli.

Seoski Čovek

Kupci kažu da se skoro može kupiti dva kilograma pomorandži za kilogram luka.//// Pa vi gradjani zapržavajte jela sa pomorandzom. Ko hoce da jede neka plati proslo je socijalisticko nakardno vreme kada su manjina seljaci izdrzavalu vecinu gradjana da hedu i piju za dzabe. Sad polako sve stize na naplatu i planwtarno u vidu stravicnog rasta cena hrae i bice se gor i gore. Kom se ne svidja cena neka sadi sam. A. Moze uesto sto po gradova se sadi cvece i ostale gluposti koje se ne jedu. Da se umesto njih sadi povrce i voce kao u onom gradu u Makao ili Holandiji. Zamuslite da u gradovima drvoredi budu voćne vrste koje daju plodove šljiva, jabuka, kruska, dunja, tresnje ko u japanu, kaki jabuke, orasi.....itd Pa vecina gradjana bi se samo ishranjivala od toga.

beogradska seljačina

@Seoski Čovek Pali kultivator na benzin sa grane.

special image