Varioci, vodoinstaleri, električari, stolari, moleri, pekari, vozači mogu da zarade i više od 1.000 evra mesečno, a trenutno u Srbiji nema dovoljno ljudi koji obavljaju ove poslove. 

Posao varioca nije nešto popularan među srednjoškolcima, a poslodavci su veoma zainteresovani za zapošljavanje takvog kadra. Početnicima je zagarantovana plata od oko 80.000 dinara, dok oni iskusniji zarađuju i više od 2.000 evra. Plata varioca je u oglasima išla i do 4.000 evra, ali ukazuje da su to uglavnom sezonski poslovi, po projektima koji traju od tri do šest meseci i da posao često nije zagarantovan tokom cele godine.

Deficit stručnog kadra posebno je izražen u pekarskoj industriji. Iz ovog razloga plate pekara su u poslednjih nekoliko godina porasle jer se poslodavci na taj način "bore" za radnike. Početna plata u pekari je 80.000, a majstori ovog zanata zarađuju i do 180.000 dinara.

Profesionalni vozači takođe mogu dobro da zarade. Vozači autobusa zarađuju od 80.000 do 100.000 dinara. Vozači kamiona zarađuju i više. Plata uglavnom zavisi od poslodavaca, a vozači koji voze u međunarodnom transportu mogu da zarade i do 300.000 dinara.

Cene usluga vodoinstalera, električara, stolara ili molera u poslednjih nekoliko meseci su drastično skočile. Takođe je jako teško naći slobodnog i dobrog majstora. Ovo je još jedan od razloga što cena njihovih usluga skače. 

(MONDO)