• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVI MAJSTORI ZARADE KAO LEKAR SPECIJALISTA I PROGRAMER ZAJEDNO! Jedna stvar odbija radnike, posla previše, majstora nema

Autor Aleksandar Blagić

Zavarivači u Srbiji mogu da zarade kao lekar specijalista i programer zajedno, njihova plata ide čak i do 7.000 evra!

 Plata zavarivača u Srbiji Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Posao zavarivača je sve isplativiji u Srbiji, ali postoji veliki problem - sve manje ljudi želi da radi ovaj posao iako on ima dva benefita. To su siguran posao i dobra zarada. Plata lekara specijalista u Srbiji iznosi 1.072 evra, dok prosečna plata programera iznosi oko 2.500 evra. Prema informacijama koje ima Miloš Turinski iz "Infostuda", jedan strani poslodavac je na projektu "Turski tok" davao mesečno čak 7.000 evra!

"Takođe, neko će reći da zavarivači zarađuju previše, a neko da zarađuju nedovoljno. To u suštini zavisi od toga da li su stalno zaposleni kod nekog ili rade po projektima. Oni koji rade po projektima koji traju po nekoliko meseci, mogu da, prema podacima koje mi imamo na Infostudu, zarade i po 3.000-4.000 evra mesečno. A prema nekim informacijama koje sam video u medijima, jedan strani poslodavac je na projektu ‘Turski tok’ davao mesečno čak 7.000 evra. Međutim, tu treba imati u vidu da se dešava da nakon završetka nekog projekta, zavarivači par meseci imaju pauzu", kaže Turinski.

Prema njegovim rečima, posao zavarivača spada u jedan od najtraženijih. Zarada zavisi d nekoliko faktora od kojih je jedan sama tehnika zavarivanja koja se koristi u radu. Takođe, dodaje da bi trebalo raditi na promociji zanata u Srbiji budući da oni predstavljaju siguran posao sa visokim zaradama.

"Stalno se priča kako nam nedostaje 15.000 visokokvalifikovanih programera, a tu je reč o seniorima i mediorima, onima sa nekoliko godina iskustva. Međutim, nama nedostaje i oko 12.000 kvalifikovanih vozača, nedostaju i građevinski radnici koje uvozimo, a na pozicije higijeničara zapošljavamo ljude iz Nepala", rekao je Turinski.

U Beogradu postoji smer za zavarivača u četiri srednje škole. Jedna od njih je Tehnička škola "Zmaj" na Novom Beogradu. Pun naziv smera je "bravar-zavarivač", a prema tvrdnjama pomoćnika direktore ove škole Jovice Sekulića, interesovanja ima ali ne u dovoljnoj meri.

"Nama odeljenje nije puno. Svake godine ima prostora da se upiše 30 učenika, a evo već dve godine se nije popunilo odeljenje. Moglo bi da bude mnogo više dece koja upisuju ovakve smerove, budući da ovaj posao donosi materijalnu sigurnost i da školovanje traje tri godine. To znači da neko sa 17-18 godina može odmah po završetku škole da nađe posao, gde će mu početna plata biti i 70.000 dinara, a ako nastavi da se trudi i usavršava, da naraste i na mnogo više od toga", kaže Sekulić.

Za kraj je Sekulić otkrio da ovi obrazovni profili nisu uopšte prepoznati čak ni od strane roditelja. Narod smatra da je danas sramota biti majstor.

"To apsolutno nije tako. Majstor je gospodin čovek koji živi od svog vrednog rada", zaključio je Sekulić.

(MONDO/Nova S)

Pročitajte i ovo

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neko

Nakon 10 godina u ITu, upisao sam kurs za keramičara. Jeste da imam godina,al nisam lud, jer čovek mi ušao u stan i uzeo za 3 dana moju celu platu.

Dx

Cuo sam da ide i do 14.00 mesecno

mainstream lazi

2400 EUR mjesecna u Austriji za varenje cijevi sa TIG/WIG. U Akrapovicu varenje titaniuma auspuha, plata 1500 EUR.

special image