• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD JEDNE PRODAJE 100€, A BERE SE SVAKI DAN! Ovo povrće donosi LUDILO od zarade, raste preko noći - ulaganje je minimalno

Autor Jana Desovski

Cena kornišona se kreće oko 120 dinara za kilogram, a bilo je perioda u protekle tri, četiri godine kada je bila i znatno viša.

 Pijaca povrće Izvor: Shutterstock/Dory_hudhori

Mali su a ukusni, omiljeni u salatama, sendvičima, idu fantastično uz pečenje, idelani su za turšiju. Kornišoni su osim što su veoma ukusni, idelani i za uzgajanje, a može lepo i da se zaradi. Primer su Vuletići iz Donje Grabovice nadomak Valjeva koji su za Agromediju govorili o svom iskustvu plantažnog gajenja ove sorte krastavca. Petočlana porodica odlučila je da za početak gaji na površini od pet ari, a posle probne proizvodnje su planirali proširenje plantaže na nekih 50 ari.

"Ova proizvodnja nas je privukla jer nije teško gajiti krastavac, na toj površini može da se postigne zadovoljavajuci prinos, kornišon uz redovno zalivanje praktično raste preko noći i svaki dan se bere. U odnosu na neku drugu proizvodnju može brže da se dođe do novca i svakodnevno stiže za prodaju", priča Stefan Vuletić:

"Isplativosti ima bez obzira što se radi o manjoj površini, samo je bitno sve odratiti kako treba i tada čovek može da se nada da će nešto da zaradi. Kornišon gaje u špaliru, odnosno uz oslonac, na otvorenom polju. U nabavku semena, sistema za navodnjavanje kap po kap, kolje, mreže za špalirsku proizvodnju povrća, mineralna đubriva uložili su oko 50.000 dinara.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Očekuju da će se ulaganja već u ovoj godini isplatiti, a za narednu im kažu jedino ostaje da kupe seme, jer sve ostalo može da posluži u narednih nekoliko sezona. "Očekujemo prinos od 2.000 do 2.500 kilograma. To je zadovoljavajući rod, jer smo primenili sve potrebne agrotehničke mere, tečno mineralno đubrivo dodavali smo zajedno sa vodom kroz sistem za navodnjavanje", navodi Stefan.

Cena kornišona se kreće oko 120 dinara za kilogram, a bilo je perioda u protekle tri, četiri godine kada je bila i znatno viša. "Prodaju se manje količine od 10 do 20 kilograma, a primili smo i porudžbinu za 100 kilograma. Kasnije kada bude veći rod možda prodaja bude i na kvantaškoj pijaci ili neka trgovina. Sada je to valjevsko tržište, a ukoliko bude potražnje i van našeg kraja nabavili smo ambalažu, pa je moguće da krastavac plasiramo i na beogradsko tržište, što će ipak zavisiti od količine", kaže Vuletić.

Trenutno im je prioritet da kornišon prodaju u svežem stanju. Međutim, u zavisnosti od potražnje postoji i mogućnost proizvodnje zimnice i da i tako kornišoni odgajani u Donjoj Grabovici nađu put do kupca.

(MONDO/Agromedia)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djo

Iz iskustva znam neko meni blizak je radio kornišone na svom imanju na površini od 20ari, ali u koperaciji, strana nemačka kompanija, je dala sve, njena zemlja voda, i pritke, znači seme, najlon, za leje, mreža, rezervoar tri tone za sistem kap po kap, đubrivo, preparati i agronom koji nadgleda, otkup njihov, dobra cena iako je bila početnik u regiji najviše od svih je imala prvu klasu koja se najviše plaća, naravno Nemci jesu dali ali su kroz dobru cenu i naplatili sve što je dobila za proizvodnju, trećina zarade je otišla na izdatke zaradilo se uz 2-3 radnika, i taj posao nije lako raditi, oni ti daju sve ali sam radiš postavljaš leje pritke mrežu, seješ , postavljaš sistem kap po kap, voda bunarska koliko struje potroši hidrofor da napuni rezervoar od tri kubika, u četri meseca, poslužilo je vreme nije bilo puno kiša, većinom sunčanu, svakodnevno se bralo pa klasiranje prva druga treća klasa, sledeće godine odustali su svi iz regije od kornišona pa i ona, jednostavno sve je skočilo i taj posao se isplati samo onima sa ogromnim površinama pod kornišonims kao u Vojvodini gde mi je frendica radila na branju po ceo dan platforma na traktori žene leže na njoj i beru, mali proizvođači do pedeset ari nema šta tražiti tu, našla je bolju kombinaciju za proizvodnju manje ulaganja a isplativo, ali sve ima svoje, za tu komb moraš imati objekte, a ima ih i samo im dala drugu namenu,....tako da te vaše ložačke priče zarad pregleda, mačku o rep, ko hoće može da radi i zaradi ali tu nema plandovanja, radi se i mozga se kako sačuvati prinose od svega i svačega,

Trt

Moraš da ih prskaš sto puta, čim prsne kišica ili je jača rosa, ti odmah prskalicu na leđa. Ako to ne radiš, nema šta da ubereš.

Zvezda Zauvek!

Au, milioni ima samo da kaplju 🤣😂🤣😂🤣😂

special image