• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"KAD POSKUPI STRUJA, POSKUPLJUJE SVE!" Mračne prognoze za Srbe od 1. maja - osim računa, više će koštati i ove NAMIRNICE

Autor Jana Desovski

Stručnjaci kažu da kada poskupi struja, da to kreće lančano i da onda poskupljuje sve.

 Od 1 maja poskupljuje struja, hleb, namirnice Izvor: MONDO/Samir Cacan/YouTube/screenshot/Toxic viewer

Struja će od prvog maja biti skuplja i za privredu i za građane. Ovo poskupljenje za osam odsto nije ni prvo, niti poslednje u ovoj godini. Jedno je sigurno - zbog skupljeg kilovata, skočiće i cene bukvalno svega što svaki dan koristimo - od hleba do mesa i toalet popira. Dok neki privrednici smatraju da poskupljenje koje će zadesiti i njih nije "strašno", neki su ogorčeni. Ipak, jedno je sigurno – svidela se ova odluka njima ili ne, viši troškovi poslovanja za privredu na kraju će se strovaliti na građane.

Na vanrednoj sednici Skupštine akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS), odlučeno je da bude realizovan zaključak vlade Srbije kojim je preporučeno EPS-u da cena električne energije za kupce na komercijalnom snabdevanju, odnosno za privredu, od ponedeljka bude 110,81 evro po megavatu. Do sada, struja je koštala 102,6 evra, I to je cena koja je na snagu stupila u januaru. Pre poskupljenja koje je usledilo prvog dana ove godine, cena je bila 95 evra po megavatu.

Predsednik ITM sistema Toplica Spasojević kaže je ovo poskupljenje bilo očekivano i da nije toliko strašno. Poskupljenja su prošle godine, prema njegovom mišljenju, bila problematična, ali ova su "podnošljiva". "Ovo je prilagođavanje energetskoj situaciji u Evropi. Mi smo još i dobro prošli, imali smo podršku pa smo struju plaćali manje kada je megavat u Evropi išao I do 500 ili 600 evra", kaže Spasojević.

Kako kaže sagovornik, poskupljenje struje za privredu se očekuje i u oktobru, te privrednici do tada mogu da planiraju I traže unutrašnje rezerve. "Naravno da bi bilo bolje da je cena ostala ista, ali ovo je prilagođavanje. Bolje je pitanje zašto EPS ne investira u nove, prvenstveno hidroenergetske kapacitete, jer u Srbiji samo 30 odsto ukupne električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, ostalih 70 su termoelektrane. Hitno moramo da promenimo tu tradiciju, i upravo to može da bude lokomotiva našeg razvoja", kaže Spasojević, dodajući da bi Ministarstvo rudarstva I energetike trebalo da olakša privrednicima prelazak na obnovljive izvore energije.

S druge strane, vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić kaže da će ovo poskupljenje da ima značajan uticaj na poslovanje privrednika. On se pita i kako nadležni misle da privrednici "preguraju" još jedno u nizu poskupljenja. "Privredi je od 2021. godine toliko povećana cena struje, da samo od nas ima barem milijarda više u budžetu. Stalno slušamo o visokoj inflaciji od 16 odsto, a onda usledi povećanje struje koje je neosnovano", kaže za Drakulić.

On podseća da je, samo u prvom tromesečju ove godine, EPS ostvarila dobit od 34,5 milijardi dinara. "Mi ćemo sada ovo morati da prenesemo na građane koji već žive dovoljno loše", kaže Drakulić, potvrđujući još jednom najave ekonomista da kada poskupi struja za privredu – poskupjuje sve.

Šta će sve da poskupi?

Poskupljenja struje za privredu uvek sa sobom nose i lančana poskupljenja drugih proizvoda. Na najvećem udaru biće oni proizvodi u čiju proizvodnju ulazi velika količina struje. Jedna od takvih grupa proizvoda su pekarski – hleb, burek i ostala peciva. To nije jedina hrana koja će da poskupi, a na listi su i meso, riba, zamrznuto voće i povrće, jer su hladnjače takođe veliki potrošači struje.

Što se tiče drugih proizvoda, poskupljenja mogu da se očekuju i u čeličanama i pogonima za proizvodnju peleta i papira. To znači da će skočiti cene svega – od ogreva do toalet papira.

(MONDO/Nova)

Pročitajte i ovo

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mislite o tome

Niko vise ne komentarise i ne pominje da je gorivo pojeftinilo (benzin i dizel) za 40+ din po litri od tada nista nije pojeftinilo a za gorivo i Ukrajinu se hvatali i nalazili opravdanje u svim sferama poskupljenja

Ne verujem

Gorivo je to što diže cenu svemu ostalom, a ne struja. Da je državi stalo do uštede bilo bi dozvoljeno da građani sami stavljaju solarne ploče na krovove i prozore, jer sunce i vazduh nisu ničija svojina, pa se ne trebaju oporezivati

VV

A zasto poskupljuje struja ako je EPS ostvario profit u prva 3 meseca od 300 mio eura

special image