• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKUPLJE CENE STANOVA ZA BEZBEDNJAKE, KVADRAT VIŠE NEĆE BITI 500€: Promena na tržištu nekretnina, evo šta je razlog

Autor Ivana Lazić

Cene stanova za bezbednjake biće promenjene.

 Više cene stanova za bezbednjake Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Stanovi koji se grade kroz poseban projekat namenjen pripadnicima snaga bezbednosti u Srbiji više neće koštati 500 evra po kvadratu. Vlada Srbije, uputila je Skupštini izmene zakona koje se odnose na uslove izgradnje ovih stanova za bezbednjake, kojima se, za razliku od dosadašnjih odredbi, predviđa da "kupoprodajnu cenu stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji određuje komisija koju obrazuje Vlada, na osnovu uslova koje - propisuje Vlada".

Zakonom je, do sada, bilo predviđeno da kvadrat stana za bezbednjake iz ovog programa ne sme da košta više od 500 evra po kvadratu (bez PDV), računajući zvaničan srednji kurs NBS na dan zaključenja ugovora. Sada se ta odredba briše i predviđa da cenu za svaku pojedinačnu lokaciju određuje državna komisija. Razlog za odustanak od maksimalne cene od 500 evra je – inflacija i poremećaji na tržištu.

"Od momenta usvajanja Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti (maj 2018) i otpočinjanja realizacije Projekta (februar 2019) vanredna dešavanja kao što su pandemija kovida 19, rat u Ukrajini, kriza sa energentima itd. imala su za posledicu ozbiljan poremećaj svetske privrede a samim tim i privrede u Srbiji“, navodi se u obrazloženju zakona, u kojem se ukazuje i da je „neophodno izvršiti sveobuhvatnu korekciju ukupnih troškova koji se odnose na realizaciju ovog projekta, a samim tim i korekciju kupoprodajnih cena stanova.

Cena kvadrata za bezbednjake bi, i posle korekcije, kako se ističe "u svakom slučaju bila niža od cene koja vlada na tržištu“.

U obrazloženju predloga zakona podseća se da je realizacija projekta izgradnje stanova za pripadnike služba bezbednosti započeta usvajanjem Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u maju 2018. godine.

Svi ugovori za izvođenje radova bili su tipa "ključ u ruke” i otpočeli su sa realizacijom od februara 2019.

"U ovom trenutku realizacija projekta IA i IB faze je 99 odsto, dok je kumulativno sa do sada ugovorenim radovima i iz II faze realizacija 97 odsto ukupnog obima posla. Obuhvat ugovorenih radova je izgradnja 5.953 stambene jedinice, od toga je izgrađeno 5.267 stanova i u izgradnji je 686 stambenih jedinica“, navodi se u obrazoloženju zakona.

(Mondo/N1)

Pročitajte i ovo:

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prc

Oni 500 evra po kvadratu a gradjani 2000 minimum. Ne ide to tako gospodo draga. Nikakve vi benefite ne zaslužujete u odnosu na druge ljude

sale

Zasto samo za policiju ovakvi uslovi ,jer su oni vredniji ovom drustvu u odnosu na radnike i ostale , i kao sto uvek biva stanove su pokupovali uglavnom oni koji im i nisu bas preko potrebni i zato se masovno i izdaju a pitanje je vremena kad ce poceti trgovina sa istim po daleko vecim cenama od kupovne.

Gaja

Smeju li da izdaju i prodaju te stanove?Msm?500 e za Bg odlicna cena...Zasto takvo nesto nemaju svi gradjani?

special image