• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA IMA POTPISANE SPORAZUME SA OVIM ZEMLJAMA O ZAPOŠLJAVANJU! Slovenija najviše traži naše radnike, nude ove poslove

Autor Ivana Vlajković

Prema navodima iz Nacionalne službe za zapošljavanje najviše zahteva za zapošljavanje naših državljana dolazi iz Republike Slovenije.

 Slovenija najviše traži radnike iz Srbije Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Veliki broj ljudi iz Srbije traži posao u inostranstvu i u potrazi za "boljim uslovima" napušta domovinu. Nacionalna služba za zapošljavanje je institucija koja je nadležna za primenu sporazuma o privremenom zapošljavanju domaćih državljanina u inostranstvu. 

Kako navode za portal MONDO, potpisnici sporazuma ispred Republike Srbije su nadležni organi Republike Srbije. "Postoje sledeći sporazumi o zapošljavanju: Sporazum između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o privremenom zapošljavanju državljana Republike Srbije u BiH i državljana BiH u Republici Srbije, Sporazum o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Republici Sloveniji iz septembra 2019. godine i Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o privremenom zapošljavanju državljana Republike Srbije", naveli su za naš portal iz Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Dodali su da su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike zaključili Protokol o saradnji koji za predmet ima suzbijanje nelegalnog zapošljavanja i efikasniju razmenu informacija i kontrolu privremenog zapošljavanja i upućivanja radnika koje privremeno zapošljavaju ili upućuju poslodavci, agencije za posredovanje ili agencije privremenog zapošljavanja sa teritorije jedne države, a koji se privremeno zapošljava ili upućuje na teritoriju druge države.

Prema navodima iz Nacionalne službe za zapošljavanje najviše zahteva za zapošljavanje naših državljana dolazi iz Republike Slovenije. "Zahtevi su veoma raznovrsni. Lista najčešće traženih zanimanja, utvrđena na osnovu podataka iz zahteva za posredovanjem slovenačkih poslodavaca, primljenih u NSZ, je sledeća: vozač, varioc, elektromonter, elektroinstalater, bravar, konobar, električar, kuvar i pomoćni kuvar, prodavac, čistačica, sobarica, zidar, druge vrste građevinskih radnika, radnici u prehrambenoj proizvodnji, mašinski tehničar i mašinski inženjer", rečeno je za portal MONDO iz Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Podsetimo, Nacionalna služba za zapošljavanje i Nemačka savezna agencija za zapošljavanje imale su potpisan Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljanina Republike Srbije u Nemačkoj kojim je bilo predviđeno zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u bolnicama i drugim ustanovama takvog tipa u Nemačkoj. 

Sporazum je bio potpisan 2013. a raskinut je 2020. godine na zahtev Nacionalne službe za zapošljavanje. 

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:40
SEZONSKI POSAO
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image