• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GORIVO U SRBIJI NAJSKUPLJE U REGIONU: Stručnjak otkrio zašto ponovo raste cena - Dizel u Makedoniji jeftiniji za 50RSD!

Autor Aleksandar Blagić

Cena goriva u Srbiji raste u prethodne dve nedelje, trenutno litar dizela košta 195, odnosno benzina 186 dinara. Prema dostupnim podacima, Srbija je u samom vrhu liste zemalja do skupim derivatima.

 Zašto je gorivo u Srbiji najskuplje u regionu Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Profimedia

Rast cene goriva u prethodne dve nedelje ne prija građanima, trenutno je cena dizela 195 po litru, odnosno 185 dinara za litar benzina. Zbog odluke o smanjenju saudijske proizvodnje, potražnja se skočila i to je podiglo cene goriva u Srbiji, a nove cene očekujemo ovog petka u prepodnevnim časovima.

Prema trenutno dostupnim podacima, Srbija se nalazi u samom vrhu liste zemalja po skupim derivatima. Najjeftiniji dizel se toči u Severnoj Makedoniji za 1,24 evra, odnosno 145,7 dinara, dok je cena benzina 1,39 evra ili 163,3 dinara.

U Bosni i Hercegovini je takođe jeftiniji i dizel košta 1,3 evra ili oko 152,7 dinara, dok je benzin 1,37 evra, odnosno 160,9 dinara. U Crnoj Gori dizel se toči za 1,63 a benzin 1,59 evra. Dizel je od srpskog jeftiniji čak i u Sloveniji i košta 1,58 evra, a benzin 1,54.

Preračunato, cena dizela u Severnoj Makedoniji niža je od naše za skoro 50 dinara, a benzina za 22,7. U BiH je dizel jeftiniji nego u Srbiji za 43 dinara, a benzin za 26.

Cena nafte počela je da raste 26. juna i se odrazila na benzinske pumpe u Srbiji 28. jula i 4. avgusta. Promena je prethodnog petka bila nešto veća nego proteklih nekoliko meseci, i pored toga što je država iskoristila mogućnost da umanji uticaj skoka cena benzina i dizela na referentnom tržištu regiona.

"Ovog puta to je bilo na račun naftnog sektora, što neće ostaviti velike posledice na snabdevenost tržišta, ali ako se dugoročno zanemari rast imputa ona može biti ugrožena. Iskustvo od prošle godine nam pomaže da izbegnemo isti scenario. Pad komercijalnih zaliha derivata nafte uzrokovan utvrđivanjem nerealnih maksimalnih cena goriva, zaustavljen je veoma brzo donošenjem odluke o privremenom smanjenju akciza. Na taj način umanjen je spoljni uticaj na rast cena goriva, a veoma brzo je evidentiran oporavak komercijalnih zaliha, što je doprinelo povećanju sigurnosti snabdevanja", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Uduženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Naglasio je da se cena sirove nafte penje ka najvišoj tački dosegnutnoj ove godine, u januaru je skoro došla na 89 dolara, ali to i nije toliko zabrinjavajuće kako on kaže jer se trend poskupljenja nastavlja. On traje više od mesec dana.

"Rafinerijski trošak za kupovinu sirovine je dodatno povećan jer istovremeno raste i kurs dolara, što se retko dešava u isto vreme. Kada se ovome doda snažni sezonski rast potražnje za derivatima nafte, posebno za dizelom i mlaznim gorivom, koji se dobijaju iz iste frakcije nafte, jasno je zašto dolazi do još većeg skoka cena goriva na izlasku iz rafinerija, nego što je porast cene sirove nafte", dodaje Mićović.

Problem je, prema njegovim rečima, što cene dizela na berzi rastu mnogo brže od cene sirove nafte. Zbog toga dolazi do poskupljenja na benzinskim pumpama u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Sipao gorivo za 9.000 i pobegao sa pumpe u Altini
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

(MONDO/Politika)

Pročitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

R

Razbojnici uvijek im malo

Pera

Dizel u C. G je 1.44 centa.

sta reci....

Koga vi veslate vise????Svako normalan zna da je Srpsko gorivo jeftinije u Bosni(ponavljam Srpsko)Ide iz Nis-a.....

special image