• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U OVIM SITUACIJAMA ZAPOSLENI DOBIJAJU PUNU PLATU NA BOLOVANJU! U jednoj poslodavac isplaćuje celokupan iznos

Autor Ivana Vlajković

U četiri slučaja zaposleni imaju pravo na punu platu na bolovanju.

 Slučajevi u kojima zaposleni imaju pravo na punu platu tokom bolovanja Izvor: Shutterstock/Megaflopp

Zaposleni koji se nalaze na bolovanju uglavnom dobijaju manju platu. Na račun im leže zarada koja je umanjena za 35 odsto za period tokom kog se nalaze na bolovanju. Međutim, postoje izuzeci kad građani imaju pravo da dobiju celu platu.

U aprilu prošle godine u Zakon o zdravstvenom osiguranju uvedene su određene novine u vezi sa bolovanjem. Izmene se odnose i na isplatu bolovanja. Građani u sledeća četiri slučaja imaju pravo da prime punu platu kad je reč o: profesionalnim bolestima i povredama na radu, potom zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, kao i zbog dobrovoljnog davanja organa, ćelija i tkiva, izuzev dobrovoljnog davanja krvi kao i zbog nege bolesnog, odnosno povređenog člana uže porodice do navršenih 18 godina života u slučaju teškog oštećenja, odnosno pogoršanja zdravstvenog stanja deteta, piše Nova.rs.

Šta znači profesionalna povreda?

Pod profesionalnim oboljenjem podrazumeva se oboljenje nastalo usled duže izloženosti štetnostima nastalim na radnom mestu. Poslodavac je dužan da, najkasnije u roku od tri uzastopna radna dana od dana saznanja, prijavi nadležnoj inspekciji rada profesionalno oboljenje.

Važno je napomenuti da je u ovom slučaju poslodavac dužan da iznese celokupan iznos bolovanje, dakle sve ide na njegov teret.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:31
"JA KAO DIREKTOR NE MOGU DATI OTKAZ AKO NEKO ZLOUPOTREBI BOLOVANJE" Stojanović: Više nema priče za one koji su to radili
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radnik

Kad se pročita tekst sve deluje da je odlično predviđeno i da funkcioniše, a ustvari je izvodljivo da radnik koji ima tzv profesionalno oboljenje skoro pa nikad ne može dobiti bolovanje sa punom platom. Takvu vrstu bolovanja mogu da iskukaju jedino policajci ili zdravstveni radnici dok obični ljudi tj radnici nemaju skoro nikakve šanse.

sasa

Za 23 godine sam bio na bolovanju ukuono mesec dana, a od kad radim od kuce, ni dan bolovanja. Razlog je jako prost - ne isplati mi se cak ni u slucaju da mi daju punu platu jer svaki put premasim normu i dobijam bonuse. Ovo je tekst za parazite i stetocine u drzavnim firmama i drzavnim organima!!!

A1

Četiri situacije: 1. Ako 2. Radite 3. U 4. Državnoj firmi

special image