• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLAMKA SPASA USLED KRIZE! NEMAČKI GIGANT POVLAČI DRASTIČAN POTEZ: Više od 600 radnika imaće skraćeno radno vreme

Autor Ivana Vlajković

Radnici u Nemačkoj kompaniji imaće skraćeno radno vreme zbog krize.

 Radnici u Nemačkoj kompaniji imaće skraćeno radno vreme zbog krize Izvor: Shutterstock/Fishman64

Gotovo 20 odsto radnika, koji su zaposleni u nemačkoj multinacionalnoj kompaniji Šot Ag, koja je specijalizovana za proizvodnju stakla i staklokeramike, imaće skraćeno radno vreme

Sedište kompanije se nalazi u Majncu. "Radno vreme biće skraćeno za 15 odsto. Pogođeno je oko 600 zaposlenih. Od toga je oko 300 radnika iz keramičke proizvodnje. Inflacija i pad kupovne moći doveli su do manje potražnje za kućnim aparatima, a time i za staklokeramičkim pločama", rekao je portparol kompanije.

Skraćeno radno vreme isprva je planirano do kraja godine. Fabrika u Majncu zapošljava oko 3.300 radnika, a među njima se nalazi i veliki broj Hrvata. Kompanija je inače osnovana 1884. godine. Jedini vlasnik Šot AG je Fondacija Karl Zajc koja drži sve akcije i delimično se finansira iz dividendi.

Stečajevi u Nemačkoj skoro da su postali normalna pojava, kriza zatvara kompanije stare i po 100 godina, a za samo 12 dana oktobra banktoriralo je šest firmi.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO/Fenix magazin)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Losmy

Nemacka privreda posrce,jedino Srbija ima najveci bdp i najbolje se zivi...ne sra

Ba-Wü

U Nemackoj sam 7 godina. Od kako sam dosao ovde citam kako nemacka privreda propada i kako "sledi krah". U medjuvremenu je i pored korone, inflacije i ratova realni BDP porastao i pored visoke inflacije i generalno snizene priivredne aktivnosti od pocetka rata u Ukrajini. Nemacka oseca energetsku krizu i inflatorni pritisak, tacno, ali broj nezaposlenih na nemackom trzistu rada je danas isti kao i 2018. godine. Firme se zatvaraju, druge se otvaraju, to je svakodnevnica kapitalizma i nista novo zadnjih 100 godina. Na kraju krajeva nije bitna ova ili ona firma nego da svi rade i da je privreda aktivna. A sto se porasta broja "insolventnih" nemackih firmi tice, to su redom privatne firme ciji vlasnici prijavljuju insolventnost iz sasvim prakticnih razloga, kako bi uz podrsku drzave zadrzali svoje kompanije u zivotu makar i izgubili likvidnost na neko vreme. Dakle ne radi se tu o bankrotu kako ga mi to dozivljavamo vec o nacinu da se firma odrzi u zivotu i eventualno ponovo pokrene uz pomoc drzave kojoj odgovara da takve firme opstaju jer zaposljavaju ljude i donose novac toj istoj drzavi. Ali to je tema za neku drugu priliku. Nemacka jeste na granici recesije i snizena je privredna aktivnost zbog visokih kamatnih stopa ali niti ce bankrotirati niti sledi nikakav krah. Na srecu ili na zalost, kako ko vec to dozivljava...

Serbia forever

Pošto je parizer u Nemačkoj? Pitam za penzionere....

special image