• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOK PODACI! SAMO JEDNA OD 7 RAKIJA U SRBIJI JE ISPRAVNA: Evo kakva je situacija sa vinom - "Negativno utiče na zdravlje"

Autor Ivana Vlajković

Analiza rakije i vina u Srbiji je dala loše rezultate.

 rakija Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Posle nedavne analize meda u kojoj je utvrđeno da su 22 od 25 uzoraka neispravni, usledilo je ispitivanje vina i rakije, sa sličnim rezultatima.

Samo jedna od sedam rakija bila je ispravna, odnosno nije imala dodatke etanola i šećera, dok je kod vina samo jedno od 14 bilo po standardima. Njima su dodavani voda i šećer. U pitanju su vina pretežno iz inostranstva, odnosno uvoza.

Obe analize zatražilo je klaster "Pokret potrošača za kvalitet hrane". U pitanju je nova izotopska metoda koja predstavlja set od više načina kojima se mogu utvrditi nedozvoljene prakse prilikom proizvodnje meda, vina, rakija.

Metoda je razvijana 2008, 2009. godine, a iza nje stoji Ivan Smajlović, diplomirani tehnolog iz Pančeva, vlasnik laboratorije Ana lab.  Problem falsifikovane hrane i pića je globalan i veliki. U Evropskoj uniji je na policima prodavnica pronađeno 27.000 tona lažne hrane, piše N1.

Podaci pokazuju da su prevare sa hranom u državama članicama EU porasle za 85 odsto između 2016. i 2019. godine, a posle pandemije i početka rata u Ukrajini još je više povećan broj slučajeva. Procene gubitka u novu se kreću od osam do 12 miljardi evra.

Što je još važnije, osim novca ovakvi proizvodi negativno utiču na zdravlje ljudi.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:29
HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda

A zasto se ne objave nazivi proizvodjaca koji falsifikuju med, rakije, vina.... Zar bezbednost hrane nije javni interes?

Gari

Zato je domaća, makar i najjeftinija rakija bolja od bilo koje kupovne brlje.Gde bre ima da se kupi kajsijevača za 450 dinara, ali bre?Rade isto što su radili svi koji su onomad švercovali robu iz Mađarske, donosili su esencije, sipali u lozu i uvaljivali mušterijama kao voćne rakije.Sad fantomski proizvođači rade isto to ali legalno.Naravno, ne piše na flaši da je kajsija, piše Kaja, ali opet, ispod lepo piše sitnim slovima o čemu se radi, samo slabo ko to čita.Ni obična kupovna loza nije zrno grožđa videla.

EEE

TO I NISU RAKIJE, PIŠE NA DEKLARACIJI DA IMAJU PO 3 POSTO RAKIJE I 97 POSTO ALKOHOLA POLJOPRIVREDNOG POREKLA, SAMO ŠTO SU NA AMBALAŽI, NARAVNO, NACRTANE VOĆKE.

special image