• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VULKANIZERI PODIGLI CENE - UZIMAJU 2.000 PO TOČKU: Pogledajte koliko ove godine koštaju pneumatici

Autor Ivana Lazić

Vozači će uskoro morati da obezbede zimske gume na svojim automobilima, a iako se cene pneumatika nisu menjale, vulkanizeri su podigli cene svojih usluga.

 Vulkanizeri povećali cene zamene zimskih guma Izvor: YouTube/screenshot/Televizija Pruga

Bliži se 1. novembar i obaveza vozača da na svojim vozilima imaju zimske gume ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Penumatici ove godine nisu poskupeli, ali jesu usluge vulkanizera koji naplaćuju od 700 do 2.000 dinara po točku, navodi Saša Mitrović, head vertikale auto-moto i nautika na oglasniku Sasomange.

Pored zimskih guma vozači su u obavezi da u prtljažniku imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prianjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, podseća Mitrović.

"Za razliku od letnjih guma, zimske gume ne gube na svojoj elastičnosti na niskim temperaturama i zato ih je bitno koristiti ne samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod sedam stepeni, što je temperaturna granica kada letnje gume počinju da gube svoje prvobitne performanse, ukrućuju se, gube svoj viskozitet, a samim tim i prianjanje na kolovozu. Često je potrebno zameniti i ventile na felnama, koji umeju da popuste nakon određenog vremena i počnu da ispuštaju vazduh iz gume pri čemu često pomislimo da se guma probušila zbog gubljenja vazduha u njoj, a uzrok je u stvari neispravan ventil", objašnjava Mitrović.

Naglašava da smo, nakon prošlogodišnjeg drastičnog povećanja cena, koje je iznosilo minimalno oko 20 odsto u zavisnosti od brenda proizvođača, kvaliteta i performansi, ovu zimsku sezonu dočekali s prošlogodišnjim cenama.

"Savet vozačima je da svoj novi set zimskih guma obezbede na vreme i da ne čekaju pogoršanje vremenskih uslova jer kada do njega dođe, obično su gume za čiju su kupovinu bili zainteresovani već rasprodate. Pojedini uvoznici i prodavci guma snizili su cene nekih modela i brendova, ali je to sniženje uglavnom minimalno i iznosi do pet odsto, mada se očekuju dalja sniženja usled izuzetno slabe zainteresovanosti kupaca. Za vreme pandemije koronavirusa nije se putovalo kao ranijih godina, tako da vozači smatraju da stari set zimskih guma može da izdrži još jednu zimsku sezonu, ali mislim da to nije pametan izbor ukoliko su gume starije od četiri godine koliko god šara na njima bila dobra", ističe  sagovornik.

Mitrović kaže da je minimalno povećanje cena zimskih guma primećeno samo kod premijum proizvođača, i to za modele najviših performansi.

"Ono što će vozačima daleko više zasmetati je povećanje cena vulkanizerskih usluga montaže i demontaže guma, koje raste iz godine u godinu, pa sada za taj trošak treba izdvojiti od minimalnih 700 dinara za gume manjih dimenzija pa sve do 2.000 dinara po točku za gume većih dimenzija. Prikazane cene se uglavnom odnose na gradske vulkanizerske radnje, dok su u prigradskim naseljima i manjim gradovima u unutrašnjosti cene niže i do 30 odsto", napominje on.

Cene pneumatika

Proizvođač Dimenzije Cena

Lassa 195/65 R15 6.200

Ilink 195/65 R15 6.000

Rockblade 195/65 R15 5.850

Rockblade 205/55 R16 7.500

Laufenn 205/55 R16 5.600

Sailun 205/55 R16 4.944

Petlas 215/50 R17 8.788

Rockblade 215/50 R17 8.000

Altenzo 215/50 R17 7.800

Bonus video:

Pogledajte

03:41
DOŠLI ČAK IZ NEPALA DA MENJAJU GUME U SRBIJI! Auto-servis na Voždovcu ima četvoricu vulkanizera iz Azije, vlasnik PREZADOVOLJAN
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo/Kurir)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Al

Mnogo su gradjani postali svileni, kom se ne svudja nek zavrne ruje i sam menja guma da vidi kako je lako i fino.

Babin

Sta nije poskupelo???

special image