Samo kreditno sposobni mogu da kupe kredit i da ga vrate banci. Kreditna sposobnost podrazumeva da će klijent vratiti zajam u dogovorenom roku, plus kamatu koju je prethodno dogovorio sa bankom.

Da bi procenila stepen kreditne zaduženosti klijenta, banka utvrđuje odnos između ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih mesečnih prihoda klijenta. Svaka banka ima svoj sistem procene kreditne sposobnosti, ali sve banke obavezno proveravaju sledeće stvari:

  • redovne neto prihode (tu spadaju plata, ali i druga primanja kao što su na primer, prihodi od izdavanja nekretnine)
  • status vašeg zaposlenja
  • trenutne kreditne obaveze
  • vašu kreditnu istoriju

Ukoliko želite da podignete kredit sa mesečnom platom od 80.000 dinara, a već imate kreditnu karticu (koju mesečno plaćate 4.000 dinara) i dozvoljeni minus (takođe 4.000 dinara), maksimalno možete da se zadužite sa mesečnom ratom do 32.000 dinara. U ovom slučaju na vaše kreditne obaveze vam mesečno ode tačno pola plate.

Polovina mesečnih primanja je često maksimum do koga možete da idete (ponekad limit ide i do 60 odsto prihoda), a savet je uvek da se zadužujete onoliko koliko vam neće predstavljati problem da možete normalno da funkcionišete tokom meseca. Drugim rečima, ako se već zadužujete, zadužujte se do momenta da vas kredit ne natera da "krpite kraj sa krajem".

Važno je napomenuti i da pojedine banke pri određivanju vaše kreditne sposobnosti primenjuju formulu po kojoj se od plate umanjuje i vrednost prosečne potrošačke korpe. Ovo ipak nije svuda slučaj, pa je i to dodatni poziv na oprez da se pri kupovini kredita ne zadužite više nego što realno možete da podnesete.

Sva pravila koja su navedena važe za keš kredite, kredite za refinansiranje i stambene kredite.

BONUS VIDEO: 

EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO Kurir televiija

(MONDO/Kamatica)